St. Mardarije Day in Libertyville
image

Дан Светог Мардарија у манастиру Светог Саве у Либертивилу

Овај свети манастир, као зборно место Срба у Америци и општи дом молитве као вечну кућу Божју остављам у аманет своме драгом српском народу да га и после моје смрти чува и унапређује, да га као дивни споменик националне и верске свести остави у наслеђе српским нараштајима у овом новом свету… (Из тестамента владике Мардарија)

Следујући доброј традицији и ове године, поводом преноса моштију Светог Мардарија, у манастиру Светог Саве у Либртивилу било је молитвено и веома свечано.

Због пандемије вируса, храмови у чикашком округу неће, као ранијих година, у недељу бити затварани, јер је главна свечаност померена за суботу, 18. jула 2020. године, када Православна Црква слави Светог Атанасија Атонског и Светог Сергија Радоњешког.

По благослову Његовог Преосвештенства Епсикопа новограчаничко-средњозападноамеричког г. Лонгина, ове године на дан - у част и славу - Светог Мардарија, одржана је празнична литија (10 километара) од манастира Нове Грачанице (Треће Језеро) до манастира Светог Саве у Либертивилу. У часном входу је учествовало око 350 верника, а литију је предводио архимандрит Серафим (Балтић), игуман манастира Нове Грачанице и секретар Епархије, заједно са још неколико свештеника. Учесници литије свих узраста пешачили су у дугачкој колони од ране зоре, носећи свете иконе и појући духовне песме.

Литургијско сабрање је предводио Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко-средњозападноамерички г. Лонгин (Крчо) уз саслужење Преосвећеног Епископа умировљеног славонског г. Саве (Јурић) и великог броја свештеника и ђакона. Светој Литургији је присуствовао Високопреосвећени Архиепископ чикашки и средњоамерички г. Петар, који је по завршетку службе преломио славски колач.

Света Литургија је служена под павиљоном на имању у Либертивилу преко реке, тако да су сви верници могли да присуствују и узму активног учешћа. Свету архијерејску Литургију су додатно улепшали својим појањем студенти Богословског факултета на челу са деканом студената г. Драганом Арсићем.

По завршетку службе беседио је Преосвећени г. Лонгин благодарећи Богу за дивни дан и догаћај. Захвалио је верном народу на доласку и помоћи коју својој Цркви  указује, призивајући молитвено заступништво светитеља Божјих.

-Срби у Америци су посебно благословени јер су дали светитеље као што су Свети Николај и Свети Мардарије. Огромна љубав према Богу и роду учинила је да владика Мардарије буде изузетан пастир, велики визионар и ревностан мисионар. Кад се самокритички осврнемо на стање црквеног живота данас и како мора да се носимо са проблемима који су давно могли и требали да се превазиђу, можемо да замислимо са чим се све морао да рве пре скоро сто година први епископ наше Цркве на овим просторима, рекао је владика Лонгин и навео сведочења савременика Светог Мардарија, Јелене Лозанић и Божидара Пурића:

-Врло интересантно о владици Мардарију у својој књизи пише Јелена Лозанић (1885-1972). Она је била представница српског Црвеног крста у Америци. Описујућу прославу Видовдана 1920. године у Њујорку између осталог каже: „Тога дана сам била веома поносна на нашег владику Мардарија Ускоковића. Дошао је специјално из Чикага да би помогао у црквеној служби. Пошто је обавио свету Литургију на црквено-словенском, он је своју главну беседу одржао на енглеском. Била сам задивљена елоквенцијом његовог говора, јер ми је речено да је енглески учио само годину дана. Говорио је течно и без иједне грешке, а када се дотакао Косовске битке, њене симболике и значаја за нас Србе, приметила сам да је Владика оставио дубок утисак на све присутне у цркви, међу којима је било доста нашег српског народа. Српски дипломата и књижевник Божидар Пурић, у биографији Боже Ранковића, пише: „Мардарије је био доброта без страсти, физички веома леп, а жив у покрету, нестваран као сан”. Био је калуђер без лицемерја без трунке зависти и мржње, без сујете...“

Вредни домаћини су се побринули да сви присутни буду гостољубиво дочекани и да проведу један пријатан и богоугодан дан у Либертивилу. Након завршетка свете архијерејске Литургије, владика Лонгин је дипломираним студентима Српске православне богословске школе Свети Сава поделио дипломе, а затим је са својим свештенством још једном захвалио верницима што су дошли у великом броју.

чтец Стефан М. Радовић

Извор: newgracanica.com

Photos

St. Mardarije Day in Libertyville - 07/21/20

(14 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.