News and Events - December 2016

NEWS AND EVENTS - Wednesday, December 14, 2016

FESTAL LITURGY AND BANQUET HONOR ST. MARDARIJE

Chicago, IL - A festal hierarchical Divine Liturgy, headed by His Eminence Metropolitan Amphilofije and concelebrated by the Serbian Orthodox bishops of America, marked the beginning of the celebration of Saint Mardarije’s feast day at Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago.

Serving with Metropolitan Amphilohije were His Grace Bishop Longin of New Gracanica and Midwestern America, the host hierarch, His Grace Bishop Maxim of Western America, His Grace Bishop Irinej of Eastern America, and His Grace Bishop Kirill of Diocletia – the Metropolitan’s vicar for Central and South America.  The hierarchs were assisted by the Very Reverend Fr. Zivojin Jakovljevic, Dean of the New York Cathedral, Fr. Darko Spasojevic, Fr. Radovan Jakovljevic, and the protodeacons Milovan Gogic and Petar Starcevic, and deacons Nenad Jakovljevic and Jovan Anicic.

A Cathedral filled with parishioners participated in the holy Eucharistic service, with the beautiful and melodic responses of the Branko Radichevich Choir.

At the conclusion of the Liturgical gathering, and following an inspiring sermon, Metropolitan Amphilohije presented His Grace Bishop Longin “the peacemaker” with an engolpion depicting the Theotokos of Philermosa, one of the first icons painted of the Most Holy Mother of God by Saint Luke the Evangelist.

Parishioners joined the right reverend hierarchs and guests, including Chicago Bulls player Nikola Mirotic and his family, for a luncheon after which His Grace Bishop Longin, His Grace Bishop Irinej and His Eminance Metroplitan Amfilohije spoke of the Holy and Great Council, and Bishop Maxim’s book, Diary of the Council.

У ЧАСТ СВЕТОГ МАРДАРИЈА ЛИБЕРТИВИЛСКО

Данас је са почетком у 9 и 30 часова у Храму Васкресења Христовог у близини аеродрома у Чикагу одслужена света литургија која је дио низа црквених догађаја везаних за канонизацију новог светитеља Српске Православне Цркве Мардарија Ускоковића првог епископа наше Цркве у Америци. Литургију је служио његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит  црногорскоприморски г.  Амфилохије уз саслужење господе архијереја Лонгина домаћина свечаности, епископа Иринеја источноамеричког, Максима западноамеричког и Кирила диоклијског и викара за јужну и средњу америку.

Такође је саслуживало бројно свештенство и свештено-ђаконство епархије новограчаничке и средњезападно америчке а присутан је био и велики број вјерног народа и поред доста лоших метеоролошких услова и снијега који је непрестано падао. На крају литургије епископ Лонгин је поздравио присутне архијереје и вјерни народ а посебно Митрополита Амфилохија за којега је рекао да је једна од главних личности , уз Патријарха Павла, која је помогла превазилажењу раскола код нашег народу у Америци. Поздравио је посебно и епископа Иринеја по први пут као епископа источноамеричког.

После тога Митрополит Амфилохије је узео ријеч и говорио о томе да се један народ може назвати зрелим народом само ако је у стању да рађа светитеље Цркве Божије. Он је истакао да је поред осталих народа и српски народ један од таквих зрелих народа. Српски народ већ хиљаду година од светог мученика Јована Владимира до данас рађа свеце. Посебно смо радост и што је и дио српског народа који живи у Америци узрастао до својих светитеља, као што су свети Николај Жички, преподобни Севастијан Џексонски, свети Варнава хвостански, свети Мардарије Ускоковић и др. Тако је српски народ обогатио америчку културу на најбољи могући начин. Поред светитеља српски народ је Америци и свијету подарио и велике научнике Николу Теслу и Михаила Пупина на примјер и друге знамените људе. На жалост један дио политичке елите Америке није на такве дарове адекватно одговорио, веч насупрот је учинио велике неправде српском народу посебно одузимајући од њега његову завјетни земљу Косово и Метохију. Али се надамо да ће се то после последњих политичких промјена у САД, промијенити, закључио је Митрополит Амфилохије.

Он је поклонио панагију са иконом Мајке Божије Филермоса своме домаћину епископу Лонгину за којега је посебно истакао да га краси врлина гостољубивости и миротворства. Вјерницима је подијељена књига са житијем, службом и акатистом светог Мардарија Ускоковића. Сви присутни су затим пошли у црквену салу гдје су домаћини приредили трпезу љубави.

Уз ручак прво епископ Иринеј а затим Митрополит Амфилохије присутнима су говорили о Светом и Великом Сабору на Криту разјашњава кући недоумице које су се у протекло вријеме појављивале у јавности. Закључак је био да је учешће СПЦ на сабору на Криту било од историјске важности и за нашу Цркву и за православну васељену. Промовисане су и књиге: Дневник са сабора, епископа Максима, затим Књига о сабору и Житије са службом и акатистом издавачке куће Светигора.

У вечерњим сатима у Либертвилу у цркви Светог Саве епископ Лонгин је уз присуство Митрополита Амфилохија и епископа Кирила служио свечану вечерњу службу светом Мардарију.  Сјутра ће у том манастиру чији оснивач се и јавља свети Мардарије бити одслужена прва света литургија посвећена светом Мардарију у његовом манастиру, и то после 100 година од првог доласка светитеља у Америку. Главна свечаност је заказана за 15 и 16 јул када се обољежава и 100 година од првог доласка светог Мардарија у Америку.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.