News and Events - December 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 12. децембар 2011. године

У ЧИКАГУ ПРЕДСТАВЉЕНИ ДНЕВНИЦИ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА


Чикаго, Илиној - У препуној сали Чикашког Саборног Храма Светог Васкрсења Христовог, у суботу 10. децембра, свечано су представљени Дневници Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског и Митрополита Црногорско-приморског г.г. Амфилохија која у читири томова сведоче о страдању православних Срба на Косову и Метохији у периоду од 1999. -2000. године по доласку међународних мировних снага у јужну српску покрајину.

У срдачној и сведочанској беседи надахнутој духом јеванђелске истине, Високопреосвећени Митрополит је истакао да су хришћани позвани да буду христолики не само по својој вери и делима, већ и по своме страдању које се – нажалост – и дан данас наставља пред очима света. Али, „ко издржи до краја тај ће бити спасен..,“ подсетио је Митрополит на обећање Господа Исуса Христа који је и сам претрпео мучење и чије страдање на Крсту између два разбојника представља не само састрадање Богочовека са човечанством, већ показује како се у страдању ипак може наћи нада и смисао, „јер разбојник са десне стране Господа који се покајао чуо је оне блажене речи: ”Заиста, заиста ти кажем, данас ћеш бити бити са мном у рају.“ (Лк. 23:43) Управо та врста христоликог страдања и мучеништва невиних Срба на Косову и Метохији, страдање које их је уписало у Књигу Живота, описано је и детаљно документовано у Митрополитевим Дневницима чији је основни циљ да јавно сведочи о Косовској Голготи.

Поред верног народа и свештенства из Чикашког краја, Промоцији Митрополитових Дневника је присуствовао Преосвећени епископ новограчаничко-средњезападно амерички г.г. Лонгин, као епископ домаћин, и Преосвећени епископ западно-амерички г. др. Максим, као уважени гост.

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.