News and Events - November 2012

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 27. новембра 2012 године

ПАСТИРСКО КАНОНСКА ПОСЕТА ЕПИСКОПА ЗАПАДНОАМЕРИЧКОГ МАКСИМА
ВЕРНИЦИМА У СОЛТ ЛЕЈК СИТИЈУ

English

Photo gallery

Солт Лејк Сити, Јута - Парохија Светог Архангела Божијега Михаила у Солт Лејк Ситију свечано је прославила своју Славу – Михаила, вођу небеских и бестелесних Сила. Сходно једној библијско-­типолошкој слици, Архангел Михаило, чије име значи „нико као Бог“, устаје против побуњеног Луцифера, и тим ставом открива све знање које је о Богу имао. „Он Бога не описује, не објашњава Га, он устаје и сведочи. То име израз је Арханђелове приопштености сијању Божанства, у њему је мера у којој овај Арханђео пројављује то сијање“, вели на једном месту митрополит Антоније Блум.

Синаксис верних Солт Лејк Ситија и околине је поводом прославе парохијског патрона Светог Архистратига Божијег Михаила био обрадован љубављу, старањем  и посетом предстојатеља Цркве Божије на западном делу америчког континента, нашег епископа Максима.

Епископ Максим је свештеноначалствовао евхаристијским сабрањем на којем се окупило око сто педесет верника, припадника различитих како народа тако и канонских јурисдикција са ових простора. Било је ту поред Срба и браће и сестара: Грка, Руса, као и Православних Американаца, који су Литургијским заједничарем показали и доказали всељенскост и свеобухватност Православне Цркве, која надилази све етничко-географске поделе овога света, а при том спасава народе и сву творевину. Тако је ова Крсна слава и прослава нашег патрона заиста и  испунила свој смисао, да окупи-сабере сву децу Божију у братску Христову заједницу љубави – Свету Цркву Његову коју је Он стекао крвљу својом. Радост у Солт Лејк Ситију је увеличана и увођењем у породицу православних, дакле крштењем и миропомазањем унутар Литургије, малога Лиама Портера који је као најсвежији војник Христов, први међу многима, заједничарио у Причастној чаши Живота.

После литије, благосиљања и резања славског колача, као и доделе захвалница заслужним члановима наше парохије, сатрудницима у делу Господњем  , уследила је богата славска трпеза за коју се постарао локални огранак Кола Српских Сестара.

На крају своје посете наш Владика Максим је искористио прилику да са о.Предрагом и неколико чланова Црквеног Одбора посети Парк Сити, најпознатији зимски центар на овим просторима, где су се, дочекани љубављу Цвјетина Маиновића, на висини од 9000 стопа дивили лепоти Божије творевине.


Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.