News and Events - November 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - субота, 26. новембар 2011. године

АРАНЂЕЛОВДАН У ВЕНАДО ТУЕРТУ


Венадо Туерто, Аргентина - У наставку своје посјете Аргентини, као Епископ-администратор новоосноване Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је, поводом храмовне славе, 21. новембра 2011. године, на празник Св. Архангела Михаила – Аранђеловдан, у цркви у Венадо Туерту у аргентинској провинцији Санта Фе.

Саслуживали су му презвитер Бошко Стојановић, парох буеносаирески, протођакон Никола Радиш из Буенос Аиреса и ђакон Игор Балабан уз учешће вјерника, углавном поријеклом из Црне Горе.

Светој Литургији је присуствовао и свештеник Александро Саба из Антиохијске Патријаршије.

Митрополит је током Свете Литургије одржао поучну бесједу о осјењивању знаком Часног Крста и обавијестио присутне да је, по ранијем обећању, датом старом Митру Гвозденовићу приликом своје посјете 2007. године, донио у Аргентину звоно за овај Храм. Због одређених проблема са царинским процедурама звоно није могло јуче бити донесено у Венадо Туерто, али ће у најскорије вријеме бити послано из Буенос Аиреса. Звоно је дар Митрополије црногорско-приморске, а рад је чувених мајстора из Вороњежа (Русија).

Након одслужене Свете Литургије и причешћа присутних вјерника, Митрополит је у храму благословио славски колач поводом храмовне и своје породичне славе, подјеливши том приликом вјерницима иконице Св. Василија Острошког и Св. Петра Цетињског и крстиће, рукодјеље из манастира Острога.

Свечани славски ручак је ове године организован на великом имању покојног Дон Хуана (Јована) Гвозденовића, које сада води његов син (Мигел) Михаило. Домаћин и браћа покојног Јована, са својим 90-годишњим стрицем Митром и и својом мајком Маријом рођ. Марковић, удовицом покојног Јована, и осталом многобројном породицом, припремили су богату славску трпезу за скоро стотину званица. Имање се налази на 40-так километара од Венадо Туерта у провинцији Кордоба. Овдје је Господин Митрополит благословио славски колач породице Гвозденовић (поријеклом из Глухога дола у Црмници), а током ове братске трпезе и запјевао уз гусле. Потом су се пјевале многе пјесме из наших крајева на општу радост свих присутних.

Парохијани ове цркве у будућности намјеравају да прошире сам храм и дограде нове просторије за потребе тамошње заједнице, а Митрополит Амфилохије је поменуо могућност постављања сталног пароха у Венадо Туерту, на чему ће се радити у следећем периоду.

Већ дуго година, православну заједницу у Венадо Туерту опслужују свештеници Архиепископије Буенос Аиреса и цијеле Аргентине Антиохијске Патријаршије, најприје свештеник Мигел Саба, а сада и његов син Александар, који служи у граду Розарију, такође у провинцији Санта Фе. Митрополит се у својој бесједи у храму нарочито захвалио Антиохијској Цркви и оцу Александру на његовој бризи и труду о овој цркви и народу.

Истог дана послије подне, Господин Митрополит се сусрео са Високопреосвећеним Митрополитом Силуаном, Архиепископом буеносаиреским и цијеле Аргентине Антиохијске Патријаршије, у катедралној цркви ове Архиепископије, храму Св. Ђорђа у Буенос Аиресу. У братском и срдачном разговору, Митрополит је искористио прилику да се захвали Антиохијској Цркви на веома важној еванђелској мисији, коју врши у Аргентини и цијелој Јужној Америци и нарочито за старање о Цркви Св. Арх. Михаила у Венадо Туерту. Митрополит Силуан је исказао своје особито поштовање према Српској Цркви, њеној духовности и положају који има међу помјесним Православним Црквама. Двојица архијереја су разговарали и о изазовима с којима се сусреће Православна Црква у Аргентини, као и многим другим темама које се тичу васељенског Православља. Исказана је братска отвореност и јединство у вољи да се заједничким дјеловањем свједочи еванђелска истина и врши мисија Православне Цркве. Митрополит Силуан је даривао Митрополиту и нашој парохији у Буенос Аиресу више богослужбених и вјерско-поучних издања на шпанском језику из, иначе, веома богате издавачке дјелатности Антиохијске Патријаршије у Јужној Америци.

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.