News and Events - November 2009
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 20. новембар 2009. године

ПАРАСТОС БЛАЖЕНОУПОКОЈЕНОМ ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ +ПАВЛУ
У ШЕРЕРВИЛУ, ИНДИЈАНА


Шерервил, Индијана - У четвртак, 19. новембра, у 7:00 сати увече, у храму светог великомученика и победоносца Георгија у Шерервилу, Индијана, одржан је парастос блаженоупокојеном Свјатјејшем Патријарху Српском +Павлу. На парастосу је учествовало дванаест свештеника из чикашког намесништва епархије новограчаничко-средњезападноамеричке укључујући и свештенослужитеље из Америчке и Антиохијске Православне Цркве. Свети храм био је испуњен верним народом из северозападне Индијане, Јужног Чикага, Џолијета и других места.

По одслуженом парастосу, верном народу се најпре обратио протојереј-ставрофор Недељко Лунић, архијерејски намесник чикашки. Говорећи на енглеском језику, прота се осврнуо на свети живот и дело патријарха српског, истичући његове многобројне заслуге за добробит Српске Православне Цркве и нашег народа. Прота је подвукао да је делатност патријарха српског Павла изашла изван оквира наше помесне цркве и оставила упечатљив траг на Православље уопште као и на читаво човечанство. Нарочито је значајна била његова улога у остваривању литургијског и административног јединства Српске Православне Цркве у дијаспори, особито у Сједињеним Државама Америке и Канади.

Месни парох, прота Добривоје Милуновић, одржао је надахнуту проповед на српском језику. Он је у кратким цртама препричао живот патријарха Павла, истичући најзначајније догађаје из његовог живота. Он се посебно осврнуо на патријархово мучеништво и подвижништво које га је пратило од раног детињства па све до његовог упокојења, са посебним освртом на 34 године проведене на Косову и Метохији и Рашкој области. Упокојење Патријарха Павла упоредио је са губитком родитеља који, оставивши нас сирочићима на земљи, постаје наш усрдни молитвеник пред престолом Свевишњег.

Нека Господ дарује рајско насеље Његовој Светости Патријарху Српском +Павлу.  Бог нека му душу прости и помилује. Вјечнаја памјат! 
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.