News and Events - November 2009
Вести и Дешавања - петак, 20. новембар 2009. године.

САСТАНАК СВЕШТЕНИКА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЧИКАШКОГ ЕПАРХИЈЕ НОВОГРАЧАНИЧКО-СРЕДЊЕЗАПАДНОАМЕРИЧКЕ
 
Шервил, Индијана - Свештеници Архијерејског намесништва чикашког, Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке (НГСЗА), одржали су свој први састанак, после успостављања Епархије НГСЗА, у уторак, 17. новембра 2009. године у просторијама парохије Св. великомученика Георгија, у Шерервилу, Индијана. Пре почетка састанка у храму Св. Георгија одржан је помен за покој душе блаженоупокојеног Патријарха српског Павла.

Овај састанак је са благословом надлежног епископа Г. Лонгина сазвао архијерејски намесник протојереј-ставрофор Недељко Лунић, парох храма Св. Георгија у Џолијету, Илиноис. Поред архијерејског намесника на састанку су били присутни следећи свештеници: протојереј- ставрофор Лазар Костур, умировљени парох храма Св. Илије у Мерилвилу, Индијана, протојереј-ставрофор Лука Лукић, парох храма Св. Симеона Мироточивог у јужноисточном Чикагу, Илиноис,  протојереј-ставрофор др Милош Весин, парох храма Св. архангела Михаила у Ленсингу, Илиноис, протојереј Добривоје Милуновић, парох храма Св. Георгија у Шерервилу, Индијана, протојереј Саво Босанац, парох храма Св. Јована Крститеља у Белвуду, Илиноис, протојереј Саво Чакардић, парох храма Св. Саве у Џолијету, Илиноис, јереј Драган Петровић, парох храма Св. Николе у Индијанаполису, Индијана, јереј Марко Матић, парох храма Св. Саве у Мерилвилу, Индијана, јереј Александар Савић, парох храма Св. Георгија у Ист Чикагу, Индијана, јереј Александар Новаковић, парох Саборног храма Св. Илије у Мерилвилу, Индијана и јереј Саша Недић, парох храма Св. Петра и Павла у Саут Бенду, Индијана. Отсутан је био протојереј Миодраг Антић, парох храма Св. Николе у Чикагу, Илиноис.

Дневни ред састанка састојао се из следећег:

1.Обраћање архијерејског намесника
2.Извештај активних свештеника о стању у апрохијама ( богослужења, посете на богослужењима - недељом и празницима, црквена и српска школа – број деце и посета, настава за омладину и одрасле, број парохијана 'учешће на богослужењима – причешће верних, семинари)
3.Учешће свештеника на прославама парохија Чикашког намесништва -учешће на епархијским и манастирским прославама
4.Распоред великопосних богослужења у свим храмовима намесништва
5.Разно

Сви свештеници су поднели детаљне извештаје о стању у парохијама. Из истих се могло закључити да је стање задовољавајуће, али да још предстоји велико поље свештенопастирског рада у свим парохијама, нарочито у северозападној Индијани где је сконцентрисан велики број српског народа. Изражено је задовољство са братском сарадњом свештенства и парохијана, од којих су пет црквеношколских општина из бивше Митрополије средњезападноамеричке а седам из бивше Епархије новограчаничке. Премена која је уследила са административним уједињењем наше СПЦ у Северној и Јужној Америци, у Епархији НГСЗА усрдно је прихваћена у верској послушности са разумним приступом новонасталој ситуацији, имајући у виду не личне већ опште црквене и народне интересе.
Свештеници су направили распоред за великопосна богослужења. Богослужења ће се држати у свим црквама, сем Св. Николе у Чикагу и Св. Саве у Џолијету, а парохија Св. Николе у Индијанаполису држеће богослужење заједно са осталим православним црквама у граду.

На крају је прота-ставрофор др Милош Весин одржао предавање о кајању и исповести.
Свештеници су честитали о. Добривоју Милуновићу унапређење у чин протојереја, а о. Лазару Костуру и о. Милошу Весину одликовање правом ношења напрсног крста и достојанство презвитера-ставрофора.

Архијерејски намесник је позвао свештенике да учествују на парастосу који ће се, по сахрани блаженоупокојеног Патријарха Павла, одржати у храму Св. Георгија у  Шерервилу, у четвртак, 19. новембра, у 7 сати увече.

Састанак се завршио у братској љубави са молитвом. Домаћин о. Добривоје се постарао да угости браћу свештенике.

о. Недељко Лунић
 
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.