Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 11. новембар 2016 године

КAНОНСКА ПОСЕТА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА
ЕПИСКОПА ИСТОЧНОАМЕРИЧКОГ Г. ИРИНЕЈА ПАРОХИЈИ СВЕТОГ ЛУКЕ У ВАШИНГТОНУ
 
 
У суботу, 29. октобра о.г. Његово Преосвештенство Г. Иринеј присуствовао је вечерњој служби, коју је служио наш месни парох протојереј Алекса Мицић, а црквени хор је одговарао за време вечерње. На крају вечерње богослужење прота Алекса бираним речима представио је својој пастви нашег новог епископа и духовног оца Његово Преосвештенство Г. Иринеја. Коло Српских сестара приредило је пригодну вечеру за Његово Преосвештенство и све присутне парохијане. Епископ је рекао да стоји на располагању парохијанима, тако да су многи имали част да се представе и разговарају са Његово Преосвештенство. Присуство Владике и његово краће обраћање парохијанима је било дивно освежење за све присутне. Владика Иринеј је рођен у Кливленду, на овом континенту, који је дубоки познавалац наше културе, традиције и наравно нашег верског живота.
 
У недељу, 30. октобра, на дан Светог пророка Осија и Светог Андреја Критског, служена је Света Архијерејска Литургија и освећено је славско знамење у славу и част Св. Апостола и Јеванђелисте Луке, који је заштитник ове парохије. Поред Његовог Преосвештенства учешће су узели и наш парох о. Алекса Мицић и протојереј-сртаврофор Александар Средојевић из Београда, а касније и цењени кум, односно домаћин славе г. Игор Милетић, наш примерни верник. По завршетку читања Светог Јеванђеља, по старој црквеној традицији, држећи у руци Свето Јеванђеље у коме се налази и Јеванђеље Светог Луке, заштитника и молитвењака ове парохије, Епископ је такође одржао духовну беседу са којом је наново ојачао нашу веру и љубав према Богу и нашим ближњима, па и према нашим непријатељима.
 
На гала ручку, коме су присуствовали и Aмбасадор Србије г. Ђерђ Матковић и конзул Љубомир Поштић, Владика је поново одржао инспиришући и дирљив говор и осврнуо се на своје десетогодишње службовање у Аустралиији и Новом Зеланду где се очински приближио са бројним и дивним нашим људима. Општи је утисак да ће доласком Владике Иринеја у Америку наша Црква бити непроцењиво ојачана са новим изазовима и циљевима. Један од непосредних и главних цилљева нашег новог Владике биће обнова наше спаљене и дивне Саборну цркву Светог Саве у Њујорку и током времена изградња новог храма у главном граду Америке, Вашингтону.
 
Текст: Бранко Микашиновић
Фото: Миодраг ШорићOfficial website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top