News and Events - November 2018

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак 6. новембар 2018 године

ЦРКВЕНОШКОЛСКА ОПШТИНА
СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈЕ У ЏОЛИЈЕТУ, ИЛИНОИС
ОБЕЛЕЖИЛА 90-ту ГОДИШЊИЦУ

English

У недељу 4. новембра 2018. године парохија Светог Георгија у Џолијету прославила је 90-ту годишњицу свог постојања.

Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени епископ Лонгин уз саслужење месног пароха протојерејас-ставрофора Александра  Бугарина, протојереја –ставрофора Саве Чакардића, пароха цркве Св. Саве у Џолијету, јереја Николаја Костура, пароха Саборне цркве Васкрсења Христовог у Чикагу, протођакона Милована Гогића и ђакона Ненада Јаковљевића.

Црква је била испуњена верницима који су узели учешћа у светом богослужењу и светим тајнама. Преосвећени епископ Лонгин је одржао дивну беседу, прикладну за овај велики јубилеј. После свете Литургије освећен је парк са циглама посвећеним овом догађају, које су приложили парохијани, било у спомен умрлих или  у част живих.

После свете Литургије одржан је банкет у црквеној сали. Уз Владику и свештенство, одата је почаст и бившим председницима Црквеног управног одбора. Садашњи председник је др Хауард Гранди, а бивши председници су Никола Малиновић, Ден Дорси, Софија Андерсон, Дарлин Јовановић и Артур Шуман (отсутан због болести). Кумови су били Стево и Делорес Малиновић.

Од ранијих свештеника који су служили у парохији Св. Георгија били су присутни протојереј-ставрофор Урош Оцокољић са протиницом Иванком Идом и јереј Николај Костур са попадијом Катјом и децом. На банкету су били присутни осим свештеника и ђакона који су служили на светој Литургији, протојереј Микола Бандарћук, парох цркве Св. Николе у Џолијету (OCA) са протиницом и ђакон Милан Поповић са ђаконисом Снежаном

Програм су водиле Бани Дауер и Мишел Ефатоски. Поздраве су упутили др Хауард Гранди, председник, Стево Малиновић, кум, прота Недељко Лунић, архијерејски намесник чикашки и пастор емеритус, прота-ставрофор Александар Бугарин, надлежни парох и Његово Преосвештенство епископ Лонгин. Сви су они честитали овај велики јубилеј и пожелили много успеха у будућности. Прота Недељко Лунић, као дугогодишњи парох у Џолијету говорио је о појединим моментима из живота парохије и поменуо неколико најзаслужнијих, како у грађевинској делатности тако и у црквеној организацији и у вођству парохије.  Нарочито је истакао три најзаслужнија Ден Петрића, Сем Старчевића и Душана Боснића. Поменуо је и заслужне председнике који су се упокојили: Џо Инића, Стан Бјекића, Џек Лаквуда, Кимбал Манки, уз молитву за покој њиховим душама. Похвалио је и раднике у сали за њихов допринос. Такође суперинтенданта Црквене школе и учитеље, као и друге црквене организације.

С обзиром на велики догађај у парохији овом приликом на предлог надлежног свештеника и архијерејског намесника додељен је Орден Светог Мардарија следећим парохијанима: Стеви Малиновићу, куму прославе, Вики Петрић Дорси, дугогодишњој управитељици кампа Св. Саве у Либертивилу и Софији Андерсон, заслужној парохијанки. Има много заслужних. Међутим, немогуће је све уврстити. Господ види и зна и од Њега је највећа награда. Биће још прослава, па, ако Бог да и награда. Такође су додељене Епископске грамате Бани Дауер и Мишел Ефатоски које су биле ко-председнице одбора за прославу и водитељке програма.

После програма настављено је весељу уз музику.

Све је било на висини, а верујемо и миломе Богу приступачно.

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.