News and Events - November 2018

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак 6. новембар 2018 године

ЦРКВЕНОШКОЛСКА ОПШТИНА
СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈЕ У ЏОЛИЈЕТУ, ИЛИНОИС
ОБЕЛЕЖИЛА 90-ту ГОДИШЊИЦУ

English

У недељу 4. новембра 2018. године парохија Светог Георгија у Џолијету прославила је 90-ту годишњицу свог постојања.

Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени епископ Лонгин уз саслужење месног пароха протојерејас-ставрофора Александра  Бугарина, протојереја –ставрофора Саве Чакардића, пароха цркве Св. Саве у Џолијету, јереја Николаја Костура, пароха Саборне цркве Васкрсења Христовог у Чикагу, протођакона Милована Гогића и ђакона Ненада Јаковљевића.

Црква је била испуњена верницима који су узели учешћа у светом богослужењу и светим тајнама. Преосвећени епископ Лонгин је одржао дивну беседу, прикладну за овај велики јубилеј. После свете Литургије освећен је парк са циглама посвећеним овом догађају, које су приложили парохијани, било у спомен умрлих или  у част живих.

После свете Литургије одржан је банкет у црквеној сали. Уз Владику и свештенство, одата је почаст и бившим председницима Црквеног управног одбора. Садашњи председник је др Хауард Гранди, а бивши председници су Никола Малиновић, Ден Дорси, Софија Андерсон, Дарлин Јовановић и Артур Шуман (отсутан због болести). Кумови су били Стево и Делорес Малиновић.

Од ранијих свештеника који су служили у парохији Св. Георгија били су присутни протојереј-ставрофор Урош Оцокољић са протиницом Иванком Идом и јереј Николај Костур са попадијом Катјом и децом. На банкету су били присутни осим свештеника и ђакона који су служили на светој Литургији, протојереј Микола Бандарћук, парох цркве Св. Николе у Џолијету (OCA) са протиницом и ђакон Милан Поповић са ђаконисом Снежаном

Програм су водиле Бани Дауер и Мишел Ефатоски. Поздраве су упутили др Хауард Гранди, председник, Стево Малиновић, кум, прота Недељко Лунић, архијерејски намесник чикашки и пастор емеритус, прота-ставрофор Александар Бугарин, надлежни парох и Његово Преосвештенство епископ Лонгин. Сви су они честитали овај велики јубилеј и пожелили много успеха у будућности. Прота Недељко Лунић, као дугогодишњи парох у Џолијету говорио је о појединим моментима из живота парохије и поменуо неколико најзаслужнијих, како у грађевинској делатности тако и у црквеној организацији и у вођству парохије.  Нарочито је истакао три најзаслужнија Ден Петрића, Сем Старчевића и Душана Боснића. Поменуо је и заслужне председнике који су се упокојили: Џо Инића, Стан Бјекића, Џек Лаквуда, Кимбал Манки, уз молитву за покој њиховим душама. Похвалио је и раднике у сали за њихов допринос. Такође суперинтенданта Црквене школе и учитеље, као и друге црквене организације.

С обзиром на велики догађај у парохији овом приликом на предлог надлежног свештеника и архијерејског намесника додељен је Орден Светог Мардарија следећим парохијанима: Стеви Малиновићу, куму прославе, Вики Петрић Дорси, дугогодишњој управитељици кампа Св. Саве у Либертивилу и Софији Андерсон, заслужној парохијанки. Има много заслужних. Међутим, немогуће је све уврстити. Господ види и зна и од Њега је највећа награда. Биће још прослава, па, ако Бог да и награда. Такође су додељене Епископске грамате Бани Дауер и Мишел Ефатоски које су биле ко-председнице одбора за прославу и водитељке програма.

После програма настављено је весељу уз музику.

Све је било на висини, а верујемо и миломе Богу приступачно.

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.