News and Events - October 2014

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 24. октобар 2014 године

СВЕЧАНА ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА ЖИВОТА И РАДА
ЦШО СВ. ПРОРОКА ИЛИЈЕ
У МЕРВИЛУ, ИН

Тонски запис

Мервил, ИН - У недељу 19. по Духовима, 19. октобра 2014. године, црквена заједница при Саборном храму Св. Пророка Илије у Мерилвилу, Индијана, прославила је 50 година живота, рада и сведочења вере Христове.

У препуном Саборном храму, испуњеног верним народом Божијим северозападне-индијане, свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ новограчаничко-средњезападноамрички Г. Лонгин, уз саслуживање више свештеника и високопречасног протођакона Милована Гогића. Овај радосни духовни догађај коме се неизмерно радовала црквена заједница Св. Пророка Илије, своје духовно испуњење у прослави овог историјског дана, 50 година сведочења живе вере Христове, пронашла је у евхаристијској радости. Мноштво деце и парохијана приступили су св. тајни Причешћа и на тај начин осетили радост и значај ове прославе.

Можемо слободно рећи да је мисионарски етос православног живља у овој црквеној заједници одувек био усмерен ка остварењу и испуњењу у живом учешћу верних у евхаристијском сабрању и радовању у залогу бесмртности. Ово евхаристијско славље употпуњено је дивном и поучном беседом епископа Лонгина чија несебична пастирска љубав покрива и чува све верне парохијане ове наше заједнице.

Мисионарска делатност епископа Лонгина испуњена правим духовним мерилима смирења, трпљења, разумевања и очинске поуке, свакодневно умножава и охрабрује верни народ да остане на путу Христовом и на путу живог сведочења јеванђеља Христовог. На крају свете Литургије презвитер др Александар Новаковић, старешина храма, захвалио се бираним речима епископу Лонгину, браћи свештеницима и верном народу Божијем и честитао им овај радосни евхаристијски догађај и сабрање, у коме већ педесет година остварујемо јединство са Васкрслим Христом.

Најзаслужним члановима ЦШО Св. Пророка Илије, који су својим радом и сведочењем допринели да овај прелепи црквени комплекс, где лепотом доминира Саборни храм, буде понос нашег народа у Северној и Јужној Америци, додељена су посебна одликовања. Епископ Лонгин као добар пастир који брине о својим епархиотима препознао је тренутак и највишим црквеним одликовањима на крају свете Литургије наградио најзаслужније чланове ЦШО Св. Пророка Илије, за њихов несебични допринос и љубав према Светој Цркви највећим одликовањима које додељује Св. архијерејски синод СПЦ. Уз велелепно појање црквене песме „Многаја љета“, грамате је прочитао протојереј-ставрофор др Лука Новаковић, а заслужним појединцима највиша одликовања доделио је епископ Лонгин. Ордене Св. Саве другог реда добио је г. Младен Максимовић а трећег реда г. Милан Ђукић, док је орден Деспота Стефана Лазаревића добио г. Стево Добријевић,а ордене Св. Цара Константина добили су г. Милорад Стојић и г. Давид Максимовић. Преосвећени епископ Лонгин уручио је и 15 грамата Његове Светости патријарха српског Г. Иринеја заслужним парохијанима ЦШО Св. Пророка Илије. Ово велелепно литургијско славље настављено је у црквеној дворани ЦШО Св. Пророка Илије где је припремљен свечани програм и трпеза љубави.

У богатом програму посебно треба истаћи говоре угледних преставника из духовног и националног живота који су истакли важност и значај црквене заједнице Св. Пророка Илије на очувању духовних и националних вредности српског народа у Северној и Јужној Америци. Црквени хор при Саборном храму отпевао је неколико духовних песама које су духовно окрепиле сваког присутног у црквеној сали. Потпуно одушевљене и овог пута изазвао је наступ фолклорне групе која је показала како се негује и чува традиција нашег народа на овом америчком континенту. Свечани програм употпуњен је видео приказом историјских догађаја који су се догодили у животу и раду ЦШО Св. Пророка Илије.

У трпези љубави учешће је узело око 700 званица а велику захвалност дугујемо свим оним чланицама Кола српских сестара које су одвојиле своје драгоцено време да се побрину око служења и спремања гала банкета. Посебну захвалност за планирање и организовање овог велелепног догађаја изражавамо г. Давиду и Зори Максимовић као и свим члановима одбора за припрему прославе 50 година рада и живота ЦШО Св. Пророка Илије. Овај дан беше посебан за све присутне а посебно за утемељиваче ЦШО Св. Пророка Илије који добише посебне захвалнице за њихову одлучност у вери и љубави да остану у загрљају мајке Цркве и саграде овакво предивно духовно место где ће генерације православних верника налазити своје духовно укрепљене у чаши спасења. Слободно можемо рећи да краја овако једном предивном духовном догађају нема јер већ данас долази један нови почетак у животу, раду и сведочењу вере православне у нашој светој заједници. Ово заиста беше предиван догађај који нас ојача и охрабри да наставимо да духовно растемо и узрастамо у вери Православној.

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.