News and Events - October 2013

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - субота, 05. окторбар 2013. године

СВЕТИ НИКОЛА СТИЖЕ У ИНДИЈАНАПОЛИС

English

Индијанаполис, Иднијана - Сертификована честица моштију Светога Николе Чудотворца и Архиепископа Мирликијског, свечано је дочекана на Међународном аеродрому у Индијанаполису од стране педесетак православних Хришћана из средишње Индијане, у среду, 12. (25.) септембра 2013. године. Шест свештеника, два ђакона, и верници из већине од 14 православних цркaва средишње Индијане, са великим крстом, црквеним барјацима и рипидама, дошли су са страхопоштовањем и узбуђењем да приме велики и непроцењиви дар и благослов од свештеника Николаја Милеткова, пароха Цркве Сабора Свих Светитеља Северне Америке у Албукеркију, Нови Мексико, Јужне епархије Православне Цркве у Америци. Након целивања светих моштију са љубављу и побожношћу, кратког молитвословља и литије до аеродромског излаза, колона возила одвезла се до Српске православне цркве Светог Николе у Индијанаполису, Индијана, где ће мошти трајно почивати. У прекрасно украшеној цркви безбројним, разнобојним цвећем, чекала је група од још најмање педесетак верних, да би сви заједно наставили службом Акатиста Стубу Православља. У чудесном, небеском амбијенту, људи свих боја, порекла и обичаја поклонили су се са љубављу, радошћу и благодарношћу пред Правилом Вере, Образом Кротости и Заштитником Путника, Сиромаха и Невољника свих врста.

У недељу потом, 14. по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ Лонгин, началствовао је светом литургијом у част доласка светих моштију, које су обновиле све и свакога око себе - силом Христовом, који све чини новим и за Кога је и Којим је Свети Никола живео. Након надахњујуће беседе на јеванђелско читање на српском, енглеском и руском језику, Пастир Новограчаничко-средњезападноамеричке епархије је искористио прилику да похвали посвећеност, љубав и радост у служењу Господу и Његовој Светој Цркви - Народу Његовом парохијског свештеника Драгана Петровића, који је навршио петнаест година свештеничке службе. На гозби која је уследила, јела из осам различитих народних кухиња за једним, почасним столом, где је народ непрестано прилазио да поздрави свога вољеног Владику, сведочио је о шароликости и јединству ове заједнице коју је, пре једног века, установила група исељеника из Призрена, Старе Србије, који су већином славили Светога Николу као своју крсну славу. Вероватно су тада могли само сањати о овом победничком дану када се сила Божија тако опипљиво пројавила кроз прослављено тело Његовог угодника и кроз мир, радост и љубав међу свима онима који су се сабрали тога дана око свете Православне вере и свога Светитеља заштитника и сјединили у Једно Тело Христово. Слава Богу за све!

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.