News and Events - September 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 30. септембар 2011. године

НОВА МИСИОНАРСКА ПАРОХИЈА


Шарлотсвил, Вирџинија - У суботу 24. септембра на дан Преподобне Теодоре десио се велики историјски догађај за све Србе Шарлотсвила. Његово Преосвештенство Господин Г. Др. Митрофан у саслужењу Протојереја Драган Зарића и о. Љубише Брњоша, служио је прву Архијерејску Литургију. У присуство великог броја Срба из Шарлотсвила и гостију из Ричмонда Света Литургија је служена у Православној Грчког Цркви.

Након светог причешћа и кратке бесједе Проте Драга Зарића и о. Љубише Брњеша, по благослову Владике Митрофана започета је прва мисија Српске Православне Цркве у Шарлотсвилу у Вирџинији. Из обраћања вјерницима Његовог Преосвештенства Господин Г. Др. Митрофана издвајамо:

„Прије него што сам дошао у Шарлотсвил, искрен да будем, било ме је страх колико ће људи доћи овдје. Међутим, сада када видим у оволиком броју срце ми је препуно радости, јер није довољно то што смо Срби, ако нисмо Срби православне вјере. Наша мисија има циљ да учинимо нашу дјецу да чувају старе српске обичаје, језик, традицију и културу, како се наши коријени не би угасили након једне генерације.“

На крају бесједе Владика Митрофан је уз благослов дао име нашој мисионарској парохији „Рођење Пресвете Богородице“ и пожелио нам успјешан рад.

Након ручка који су организовалил домаћини из Шарлотсвила орджан је кратак културно умјетнички порграм. Послије програма у разговору са Владиком у којем су учествовали и гости из Ричмонда причало се о будућем раду мисије.

На крају се надлежни парох Протојереј Драган Зарић захвалио организационом одбору и свим православним вјерницима као и свима присутним на величанственом дочеку Владике Митрофана.

Организациони Одбор
image
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.