News and Events - September 2018

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 3. септембар 2018. године


СРПСКИ НАРОД У САД-У ОБРАТИО СЕ АМЕРИЧКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ У ВЕЗИ СА СИТУАЦИЈОМ НА КОСМЕТУ:

English

Већ деветнаест година је српски народ на Косову и Метохији систематски лишен својих најосновнијих људских права—укључујући право да се слободно моле Богу, да користе своју имовину, па чак и права да посете своје домове и цркве од којих су насилно прогнани, налази се у заједничком писму српских парохија и организација у САД упућен америчким званичницима у Администрацији.

Њихово писмо достављено редакцији ИН4С преносимо у целини

Поштовани Сенатори, Представници у Конгресу и званичници у Администрацији:

Као лидери српских православних парохија и српско-америчких организација широм Сједињених Држава, обраћамо вам се да апелујемо за заштиту безбедности, људских права и верских слобода српског становништва на Косову и Метохији, као и да изразимо наше чврсто противљење предложеној подели те територије.

Већ деветнаест година је српски народ на Косову и Метохији систематски лишен својих најосновнијих људских права—укључујући право да се слободно моле Богу, да користе своју имовину, па чак и права да посете своје домове и цркве од којих су насилно прогнани. Узнемирује нас да после више године дијалога, и након пристајања власти у Приштини да примењују стандарде за заштиту Срба које су сагласне са европским и међународним нормама о људским правима, Косовски Срби настављају да се суочавају са дискриминацијом, претњама насиља, нападима на основно људско достојанство и егзистенцију, као и општи немар власти за владавину права.

У том контексту, ми се одлучно противимо предложеној територијалној подели Косова и Метохије које би узроковало масовни егзодус и унутрашње протеривање становништва—као што су све историјске поделе учиниле. Овај сценаријо би наше најважније цркве, манастири и света места оставио изложене и подложне нападима, без основних правних и институционалних заштита овог 21. века, и био би супрутан са РСБУН 1244 и Поруком светог архијерејског Сабора о Косову и Метохији од 13. маја 2018. године.

Вековима српска православна Црква дели судбину хришћнског становништва Косова и Метохије промовишујући мир, помирење и достојанство сваког појединца као непоновљивог човека створеног по Божијој слици и прилици. Ми сматрамо да, као минимум, тај глас Цркве исто заслужује да буде саслушан од стране званичника и одлучиоца док разматрају витална питања која ће утицати на њен живот.

С поштовањем,

Небојша Живковић - Председник, Српска Народна Одбрана

Џон Мартић - Председник, Српски Народни Савез

Марко Ђурић - Председник, Српска Адвокатска Комора у Америци

Драган Селаковић - Председник, Организација српских Четника “Равна Гора”

Предраг Бурсаћ - Председник, Српска Братска Помоћ

и још 771 потписника: свештеника СПЦ и локалних лидера Црквено-школских општина, као и представника културних, образовних и националних организација широм САД

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.