News and Events - September 2018

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 3. септембар 2018. године


СРПСКИ НАРОД У САД-У ОБРАТИО СЕ АМЕРИЧКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ У ВЕЗИ СА СИТУАЦИЈОМ НА КОСМЕТУ:

English

Већ деветнаест година је српски народ на Косову и Метохији систематски лишен својих најосновнијих људских права—укључујући право да се слободно моле Богу, да користе своју имовину, па чак и права да посете своје домове и цркве од којих су насилно прогнани, налази се у заједничком писму српских парохија и организација у САД упућен америчким званичницима у Администрацији.

Њихово писмо достављено редакцији ИН4С преносимо у целини

Поштовани Сенатори, Представници у Конгресу и званичници у Администрацији:

Као лидери српских православних парохија и српско-америчких организација широм Сједињених Држава, обраћамо вам се да апелујемо за заштиту безбедности, људских права и верских слобода српског становништва на Косову и Метохији, као и да изразимо наше чврсто противљење предложеној подели те територије.

Већ деветнаест година је српски народ на Косову и Метохији систематски лишен својих најосновнијих људских права—укључујући право да се слободно моле Богу, да користе своју имовину, па чак и права да посете своје домове и цркве од којих су насилно прогнани. Узнемирује нас да после више године дијалога, и након пристајања власти у Приштини да примењују стандарде за заштиту Срба које су сагласне са европским и међународним нормама о људским правима, Косовски Срби настављају да се суочавају са дискриминацијом, претњама насиља, нападима на основно људско достојанство и егзистенцију, као и општи немар власти за владавину права.

У том контексту, ми се одлучно противимо предложеној територијалној подели Косова и Метохије које би узроковало масовни егзодус и унутрашње протеривање становништва—као што су све историјске поделе учиниле. Овај сценаријо би наше најважније цркве, манастири и света места оставио изложене и подложне нападима, без основних правних и институционалних заштита овог 21. века, и био би супрутан са РСБУН 1244 и Поруком светог архијерејског Сабора о Косову и Метохији од 13. маја 2018. године.

Вековима српска православна Црква дели судбину хришћнског становништва Косова и Метохије промовишујући мир, помирење и достојанство сваког појединца као непоновљивог човека створеног по Божијој слици и прилици. Ми сматрамо да, као минимум, тај глас Цркве исто заслужује да буде саслушан од стране званичника и одлучиоца док разматрају витална питања која ће утицати на њен живот.

С поштовањем,

Небојша Живковић - Председник, Српска Народна Одбрана

Џон Мартић - Председник, Српски Народни Савез

Марко Ђурић - Председник, Српска Адвокатска Комора у Америци

Драган Селаковић - Председник, Организација српских Четника “Равна Гора”

Предраг Бурсаћ - Председник, Српска Братска Помоћ

и још 771 потписника: свештеника СПЦ и локалних лидера Црквено-школских општина, као и представника културних, образовних и националних организација широм САД

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.