News and Events - August 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 20. август 2012 године

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА МАНАСТИРА У МИЛТОНУ

English

Милтон, Онтаријо - Слава јединог српског манастира у Канади прослављена је свечано у недељу, на празник Светог Преображења Господњег.

На манастирском имању у Милтону, надомак Торонта, по лепом времену, окупио се до сада вероватно највећи број православних верника – Срба, Руса, Украјинаца, Румуна - да прослави славу ове светиње. Пред више од пет стотина верника, у препуном храму, Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ канадски Г. Георгије, уз саслужење десет свештеника и два ђакона. Величанствену атмосферу овог молитвеног скупа улепшао је својим гласовима епархијски хор “Кир Стефан Србин” из Торонта.

У оквиру Литургије у чин протојереја унапређен је парох западнокиченерски о. Душан Гњатић. Служен је и парастос жртвама зверски убијеним у долини Неретве у Херцеговини, као и страдалима у Крајини у последњем рату, у акцијама “Олуја” и “Бљесак”.

На значај овог великог празника подсетио је мудрим речима у својој беседи гост у Канади, прота Душан Нишковић, пензионисани клирик Епархије банатске.

У речима захвалности свима присутнима, домаћин славе, Епископ канадски, посебно је истакао хор “Кир Стефан Србин” чији су се чланови недавно вратили са поклоничког путовања по Светој Земљи. У име хора, диригент г-ђа Јасмина Вучуровић уручила је своме епископу поклоне са овог путовања: седефни напрсни крст и икону Светог Ђорђа.

Прекрасно богослужење, литија око храма, освећење грожђа, резање славског колача – на торжествен начин обележен је овај најсвечанији дан за наше вернике у Канади. Дивна атмосфера пренела се након службе и на манастирски павиљон, где су сестре Савезног кола приредиле леп посни ручак.

Прослава манастирске славе почела је још у навечерје празника Светог Преображења, бденијем у манастирској цркви, у суботу. Уз Епископа канадског Г. Георгија и Викарног епископа Румунске православне цркве у Канади Г. Јована Касијана, увек драгог госта на овај дан, служили су сви српски свештеници из Онтарија, њих осамнаест, као и свештеници Румунске и Украјинске цркве у Канади.

Кумови овогодишње славе били су Симо и Љиљана Роган из Милтона. Част за идућу годину припала је Драгославу Богићевићу из Мисисаге.
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.