News and Events - August 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 20. август 2012 године

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА МАНАСТИРА У МИЛТОНУ

English

Милтон, Онтаријо - Слава јединог српског манастира у Канади прослављена је свечано у недељу, на празник Светог Преображења Господњег.

На манастирском имању у Милтону, надомак Торонта, по лепом времену, окупио се до сада вероватно највећи број православних верника – Срба, Руса, Украјинаца, Румуна - да прослави славу ове светиње. Пред више од пет стотина верника, у препуном храму, Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ канадски Г. Георгије, уз саслужење десет свештеника и два ђакона. Величанствену атмосферу овог молитвеног скупа улепшао је својим гласовима епархијски хор “Кир Стефан Србин” из Торонта.

У оквиру Литургије у чин протојереја унапређен је парох западнокиченерски о. Душан Гњатић. Служен је и парастос жртвама зверски убијеним у долини Неретве у Херцеговини, као и страдалима у Крајини у последњем рату, у акцијама “Олуја” и “Бљесак”.

На значај овог великог празника подсетио је мудрим речима у својој беседи гост у Канади, прота Душан Нишковић, пензионисани клирик Епархије банатске.

У речима захвалности свима присутнима, домаћин славе, Епископ канадски, посебно је истакао хор “Кир Стефан Србин” чији су се чланови недавно вратили са поклоничког путовања по Светој Земљи. У име хора, диригент г-ђа Јасмина Вучуровић уручила је своме епископу поклоне са овог путовања: седефни напрсни крст и икону Светог Ђорђа.

Прекрасно богослужење, литија око храма, освећење грожђа, резање славског колача – на торжествен начин обележен је овај најсвечанији дан за наше вернике у Канади. Дивна атмосфера пренела се након службе и на манастирски павиљон, где су сестре Савезног кола приредиле леп посни ручак.

Прослава манастирске славе почела је још у навечерје празника Светог Преображења, бденијем у манастирској цркви, у суботу. Уз Епископа канадског Г. Георгија и Викарног епископа Румунске православне цркве у Канади Г. Јована Касијана, увек драгог госта на овај дан, служили су сви српски свештеници из Онтарија, њих осамнаест, као и свештеници Румунске и Украјинске цркве у Канади.

Кумови овогодишње славе били су Симо и Љиљана Роган из Милтона. Част за идућу годину припала је Драгославу Богићевићу из Мисисаге.

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.