News and Events - August 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - среда, 15 август 2012 године

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ ЗАПОЧЕО ДРУГУ КАНОНСКУ ПОСЈЕТУ
ЕПАРХИЈИ БУЕНОСАИРЕСКОЈ И ЈУЖНО-ЦЕНТРАЛНОАМЕРИЧКОЈВисокопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије допутовао је у суботу у Аргентину у канонску посјету Епархији буеносаиреској и јужно-централноамеричкој Српске Патријаршије, као њен Епископ-администратор.

На аеродрому Министро Пистарини у Буенос Аиресу, Митрополита је дочекала делегација наше заједнице из Буенос Аиреса у којој су били амбасадорка Републике Србије у Аргентини Гордана Видовић, презвитер Бошко Стојановић, парох буеносаирески, предсједник овдашње Црквене општине протођакон Никола Радиш и црквени одборник Бранислав Марковић.

Митрополит је допутовао у пратњи нових свештеника који ће ускоро преузети своје парохије у Аргентини.

У недељу, 12. августа, Митрополит је служио у катедралној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу уз саслужење свештенства и учешће неколико десетина вјерника, након чега је приређен свечани празнични ручак.

Митрополит је на Светој Литургији бесједио о Преподобној Мати Ангелини, чији се празник прослављао у недељу, говорио о предстојећем Богородичином посту, и упознао присутне вјернике са доласком у Јужну Америку нових свештеника наше Патријаршије.

Митрополиту су саслуживали двојица свештеника који ће отићи на парохије у Аргентини: Бранко Станишић, који ће преузети парохију Светог Николе у Маћагају, провинција Ћако, и Исајло Марковић, који ће бити парох у парохији Светог Архангела Михаила у Венадо Туерту, провинција Санта Фе.

Презвитер Саша Ђурђевић је већ преузео парохију у Венецуели, а ових дана је у Чиле допутовао свештеник Душан Михајловић, који ће се старати о тамошњој парохији Светог Владике Николаја Охридског и Жичког.

Митрополит Амфилохије ће и овога пута посјетити више јужноамеричких парохија и православних заједнице наше Цркве, имати сусрете са јерарсима других Помјесних Цркви, као и државним званичницима.

У сриједу, 15. августа, на празник Преноса моштију Светог Првомученика и Архиђакона Стефана, служиће у цркви Светог Саве у Буенос Аиресу, а у суботу ће узети учешћа на хиротонији новог викарног Епископа Константинопољске Патријаршије који ће у апостолској мисији помагати Митрополиту Буенос Аиреса Г. Тарасију.

На пропутовању кроз Њемачку Митрополит је посјетио Скит Светог Спиридона у Гајнлауу близу Франкфурта, који припада Епархији средњоевропској наше Цркве, а чији је настојатељ православни Швајцарац Архимандрит Василије.

Митрополиту је ово укупно трећа посјета Јужној Америци, а друга посјета у својству надлежног архијереја наше Епархије у Јужној Америци.
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.