News and Events - August 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 8. август 2011. године

СЛАВА ПАРОХИЈЕ У НИЈАГАРИ

English

Нијага, Онтаријо - Српска православна парохија Св. Пророка Илије у Нијагари Фолс, Онтаријо – Канада специфична је по много чему. Основана је пре нешто више од две године од људи (православних хришћана) или верника из региона Нијагаре који нису хтели да црква буде ништа друго до место молитвеног окупљања. Пошто годинама нису имали место где ће се Богу молити замолили су Епископа канадског Његово Преосвештенство Г. Георгија да благоизволи основати нову парохију. Имајући разумевања за њихову жељу Владика Георгије оснива нову парохију коју посвећује Св. Пророку Илији, једном од највећих и ревносних старозавјетних пророка.

Ове године је парохија прославила своју  славу по други пут што је био разлог да нас наш Владика посети и служи Свету Архијерејску Литургију уз саслужење више свештеника наше Епархије: протојереја-ставрофора Првослава Пурића, протојереја Милојка Димитрића, ђакона ДамјанаРадојичића и свештеника парохије Св. Пророка Илије прото-намесника Душана Гњатића. Отац Миленко Зец и калуђер Димитрије својим певањем употпунили су Свету Архијерејску Литургију након које је освећен славски колач и жито са овогодишњим кумовима славе фамилијом Борислава Живковића председника парохијие Св. Пророка Илије. За кума следеће славе јавио се Миодраг Алексић из Нијагаре Фолс.

На крају Свете Архијерејске Литургије Његово Преосвештенство Епископ Канадски Г. Георгије свим присутнима обратио се кратком беседом. Беседио је Владика Георгије, који је врло поучно и надахнуто говорио о Св. Пророку Илији, његовој вери и ревности коју је исказивао бранећи истину о једном Господу. Нагласио је Владика, а што ће свима нама остати дуго у сећању, како је Свети Пророк Илија водио врло неравноправну борбу са жречевима воловним али уз помоћ Свевишњега није посустао за шта га је Господ наградио. Такође је истакао да се не требамо плашити јер Богу је све могуће, него да останемо чврсти и постојани у својој чежњи за молитвеним местом које нам је потребно.

Након Свете Архијерејске Литургије прешло се у црквену салу у којој су сестре нашег Кола српских сестара спремиле богат славски ручак. Након ручка председник парохије Борислав Живковић захвалио се Владици Георгију, свештеницима и свима који су нашли времена и љубави да данас дођу у цркву и увеличају овај дан.

Председник Борислав је нагласио да парохија, без обзира на све потешкоће сваким даном постаје све јача и стабилнија а поносно је нагласио да су поред свих других активности у веома кратком периоду обављена у парохији чак четири крштења.Такође посебно се захвалио о. Душану Гњатићу на његовом труду који улаже да ова парохија из дана у дан буде још јача и бројнија.

Отац Душан се захвалио председнику Бориславу као и целом Управном одбору парохије и нагласио да је са њима заиста задовољство радити. Захвалио се и свима који су нашли времена и воље, без обзира што је увелико време годишњих одмора а уз то је и радни дан, да дођу и овај дан проведу у заједници и љубави са свима нама. Отац Душан је затим позвао Владику Георгија да још понешто каже и поучи народ свој како му ваља крчити пут ка Господу што је Владика Георгије и учинио на велико задовољство присутних.

Председник ЦШО Борислав Живковић
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.