News and Events - July 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 29. јул 2011. године

ДРАЖИН ДАН У ШЕРЕВИЛУ

English

Шеревил, Индијана  - Ове године навршило се 65 година од како је мученички пострадао бесмртни вожд трећег српског устанка ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић. Заједно са њим, од руку безбожних комуниста и српских изрода, пострадали су и други знаменити српски прваци и јунаци, међу којима и ђенерал Коста Мушицки. Тим поводом, у храму св. великомученика и победоносца Георгија у Шеревилу, Индијана, служен је парастос за блажени покој њихових душа.
Свету Архијерејску Литургију и парастос служио је Преосвећени Владика Лонгин, епископ новограчаничко-средњезападноамерички, а саслуживали су протојереји-ставрофори Лазар Костур, Драган Велеушић и Раде Радан, протојереј Добривоје Милуновић и ђакон Николај Костур.  Владика Лонгин је у веома поучној проповеди говорио о значају Свете Литургије, прочитаном Јеванђељу и страдалној жртви ђенерала Драже и свих српских четника пострадалих за крст засни и слободу златну. Он је нарочито истакао њихову оданост и приврженост Српској Православној Цркви и Српском роду. Ове одлике красиле су и красе и председника Покрета српских четника Равне Горе Стевана Бату Рађеновића, кога је Свети архијерејски синод Српске Православне Цркве, на предлог надлежног Епископа, одликовао Орденом Св. Саве другог степена. Владика Лонгин уручио је високо признање брату Стевану уз захвалност за вишедеценијски активни рад и допринос у црквеном и националном животу Срба на овом континенту и шире. Црквени хор и присутни народ радосно су отпевали Многаја Љета.

Свечаност је настављена у Дому Ђенерал Драже где је припремљена трпеза љубави. Програм је водио подпредседник четничког покрета брат Марко Вученовић. Присутнима се најпре обратио прота Добривоје Милуновић, месни парох, који је, као и остали говорници, честитао брату Стевану Рађеновићу на високом одликовању. Он је у неколико реченица описао и недавну дводневну посету српским светињама на Косову и Метохији. Прота Драган Велеушић, надлежни свештеник брата Бате, изразио је понос и задовољство што се Орден Светог Саве нашао на грудима човека који га је својим честитим животом и трудом заслужио. Владика Лонгин је у поздравном слову поново истакао велике заслуге брата Стевана Рађеновића за Српску Православну Цркву и рад на националном пољу. Он је позвао наш верни народ да остане веран својој Светој Цркви и своме напаћеном роду.


На крају се присутнима обратио председник Покрета српских четника Равне Горе брат Стеван Бато Рађеновић. Он се најпре захвалио Владици Лонгину и Светом архијерејском синоду на значајном признању којим је одликован. Сматрајући себе недостојним, он је истакао да ово признање припада свим члановима Покрета српских четника Равне Горе. Он је потврдио да ће покрет наставити да ради за добро наше Свете Цркве и Српског народа. Свечаност је завршена кратким поздравом и песмом коју је прочитао један од најстаријих чланова покрета деведесетогодишњи брат Давид Дамјановић. У име четничког покрета Владици Лонгину је у знак захвалности уручена слика Прелазак Реке Коране.

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.