News and Events - July 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 23 јул 2012. године

ХРАМОВНА СЛАВА У АТЛАНТИ


Атланта, Џорџија - Овог јула парохијани Српске Православне Цркве у Атланти, са својим свештеником о. Миладином Благојевићем свечано су прославили храмовну славу уз још једну додатну дозу радости више, јер  је ова парохија од 28. јуна ове година, постала власник новог црквеног имања намењеног за изградњу новог храма. Посебну радост, и благодарност дугујемо нашем Преосвећеном Владици, Г. Митрофану, који нас је посетио,  чинодејствовао на вечерњем богослужењу, у суботу 14.ог и у недељу 15.ог јула  на Светој Архијерејској Литургији, причестио многобројни народ и присуствовао нашем лепом дружењу. Светим богослужењима саслуживали су и следећи свештеници: Протојереј Стеван Зеремба из Сент Питерсбурга, протојереј Драган Зарић из Шарлота, јереј Драгослав Косић из Гринсбора и јереј Станислав Крављача из Џексонвила. Они су својим дивним гласовима , пратећи вечерњу службу у суботу остварили дивну атмосферу духовности и лепоту православног богослужења.  После вечерњег богослужења, послужена је вечера и почело је лепо дружење, а напоменимо да је тог дана у суботу 14.ог одржан и II Петровдански турнир у фудбалу у организацији фудбалског клуба “Обилић” из Атланте.

У недељу 15. јула Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Владика Митрофан уз саслужење свих присутних свештеника, а затим је на веома свечан начин у присуству многобројних верника, а посебно деце извршен обред сечења славског колача и освећења кољива. Кумови су били наши угледни млади парохијани Јелена и Родољуб Собо, са једногодишњим сином Новаком. Нека их Господ благослови и подари здравље и срећу! После ручка коју су припремиле чланице Кола српских сестра и чланови црквеног одбора, за све присутне (преко 250) одржан је програм који су извели гости и домаћини. Гости су били чланови културно уметничког друштва “Српски бисер” из Сент Питерсбурга који су изводили најлепше народне игре из свих српских крајева.

Домаћини су госте поздравили са Етно групом која је извела старе изворне српске песме, а фолклорна група је веома лепо и успешно одиграла сплет српских народних игара. Читав програм пропраћен је овацијама, одушевљењем и честиткама извођачима и трудбеницима који су их припремили. Искрена захвалност од свих присутних који су имали то задовољство да их гледају и чују.

Присутним се обратио Преосвећени Владика који се домаћинима захвалио на гостопримству и честитао им куповину прелепог новог земљишта, уз жеље да на њему у скорашњој будућности подигну цркву. Гостима се обратила  млада Тања Билаковић која је била водитељица програма и која је  овом приликом својој цркви на дар поклонила икону Пресвете Богородица коју је само иконописала. У име грађевинског фонда госте је поздравила наша парохијанка госпођа Вера Воткинс која је указала на значај прикупљања прилога за изградњу цркве. Многи присутни су одмах дали свој прилог. Хвала Свима. Зрно по зрно погача, долар по долар, уз помоћ Божију и добру вољу  саградићемо цркву у славу Господњу и за нараштаје који долазе.

Јованка Лончарић
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.