News and Events - July 2018

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - 11. јул 2018 године

СТОГОДИШЊИЦА "ДАНА МОЛИТВЕ ЗА СРБИЈУ" У ВАШТИНГТОНУ

Под духовним покровитељством Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја, Српска Православна Црква - Епархије у Сједињеним Америчким Државама организује у Вашингтону вишедневну прославу значајних догађаја.

English

Дана 28. јула 1918. године, влада Вудро Вилсона, председника Сједињених Америчких Држава, издала је проглас којим се тај дан одређује за „Дан молитве за Србију“. Одређено је да се тога дана српска застава вијори код Беле Куће и да се звона цркава широм Америке огласе у част српских жртава у Првом светском рату. Велики број Срба из Америке оставио је своје породице и огњишта у Новом свету желећи да помогне својој браћи у борби за част и слободу у отаџбини, те се придружио српској војсци. Многи од њих се никада нису вратили.

Препознајући њихове жртве и љубав према српском народу, али сећајући се и великих пријатеља нашег народа у Америци, Српска Православна Црква организује прославу стоте годишњице прокламације председника Вилсона, пробој Солунског фронта, те завршетка Првог светског рата.

Под духовним покровитељством Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког Г. Иринеја, Српска Православна Црква – Епархије у Сједињеним Америчким Државама организује у престоном граду Вашингтону вишедневну прославу ових значајних догађаја.

Прослава ће почети у среду, 25. јула отварањем сесије Конгреса САД молитвом, коју ће произнети Његово Преосвештенство Владика Иринеј. У поподневним часовима тога дана биће уприличен пријем у просторијама Конгреса у организацији Српског кокуса у Конгресу САД, Амбасаде Р. Србије у Вашингтону и Одбора Српске Православне Цркве за обележавање стогодишњице Првог светског рата.

За наредни дан, 26. јул, у Националном Прес Клубу, предвиђен је научни скуп о улози Српске Православне Цркве и српског народа у Првом светском рату. Очекује се да ће на скупу и Стејт Департмент бити заступљен на високом нивоу. Покровитељ скупа је Српска Народна Одбрана, чији је први председник и оснивач, Михаило Пупин, одиграо главну улогу у организацији помоћи нашем народу током Првог светског рата. По завршетку рада скупа планиран је пријем за све учеснике.

Током скупа биће премијерно постављена визуелно-литерарна изложба под насловом „Тамо далеко: 1918-2018“ у организацији Art Exchange из Вашингтона и њихових партнера.

У петак, 27. јула, планиран је свечани пријем у Карнеги Институцији у Вашингтону у организацији представништва Републике Српске, а у част Њене Екселенције Г-ђе Жељке Цвијановић, премијерке Републике Српске.

У наставку ће бити одржан културни програм под покровитељством Српског Народног Савеза. Учесници су гудачки квартет Школе за музичке таленте из Ћуприје и Српско певачко друштво „Лира“ из Вашингтона.

На саму стогодишњицу прокламације, у суботу 28. јула, архијерејска Све-православна Света Литургија биће служена у Саборном храму Светог Николаја, Америчке Православне Цркве, а у присуству више архијереја и већег броја свештенства. Поред архијереја Српске Православне Цркве, очекује се присуство архијереја и свештенства из других православних јурисдикција у Америци. По завршетку Свете Литургије, Коло Српских Сестара при Српској Православној Цркви Св. Луке у Вашингтону припремиће послужење за присутне.

У вечерњим часовима тога дана, планиран је свечани банкет у Националном Прес Центру. Уважене званице из пословног света и света политике, заједно са српским родољубима, имаће прилику да прикладно обележе завршетак Великог рата, одају пошту српским жртвама, као и да се са захвалношћу сете пријатеља нашег народа из Америке у том, за Србију, тешком периоду.

Последњег дана прославе, у недељу 29. јула, биће служена Света Архијерејска Литургија у Српској Православној Цркви Св. Луке у Вашингтону. У наставку Литургије следи породични пикник на црквеном имању.

Позивамо сву браћу и сестре, родољубиве Србе, да нам се придруже у прослави овог за наш народ значајног јубилеја. Обележимо заједно успомену на наше велике претке и одајмо им дужну почаст. По речима Владике Иринеја: „Сви путеви воде у Вашингтон на прославу дана када се српска застава вијорила код Беле Куће!“


протонамесник др Василије Вранић

 

„Ви сте свет”: За Американце, ваша жртва не може бити непримећена 

За неколико дана навршава се сто година како је над Белом кућом вијорила српска застава, што је било први пут у историји Сједињених Америчких Држава да се на резиденцији америчког председника завијори једна страна застава. Због важне годишњице у историји српско-америчких односа, коју обележавају две земље, Амабасада САД у Београду припремила је промотивни спот под називом „Ви сте свет”.

-Ако се деси да је неко од вас свету подарио струју, да без вас не би постојао телефон, да је неко од вас открио највеће тајне планете, да међу вама има оних који су жртвовали много да би освојили све... Ако се све то деси, могли бисмо да кажемо да је ваша земља – земља људи и њихових снова. Неки снови почну у Србији и мењују животе до вас. Неки снови из Србије променили су читав свет, наводи се, између осталог, у споту.

У Амбасади САД кажу да је циљ да се ода почаст Србима који су задужили човечанство: -У обележавању овог догађаја и кампањом „Ви сте свет”, Амбасада САД такође одаје почаст Србима који су дали значајан допринос човечанству, допринос који се поштује и поздравља у САД и широм света, допринос који нас је све обогатио. Везе између Србије и САД стварају наши људи, појединци чији таленат и рад доприносе развоју науке, културе и спорта, са изузетним достигнућима у њиховим појединачним областима. САД су поносне што су могле да допринесу њиховом развоју и успеху.

-И ове године, САД и Србија заједно - у Београду и у Вашингтону - обележавају сто година од дана када се над Белом кућом вијорила застава Србије, 28. јула 1918. године. Председник Вудро Вилсон је био пријатељ са Михајлом Пупином и желео је да искаже поштовање према српском народу и његовој посвећености вредностима које обе земље деле. У време када је председник Вилсон донео такву одлуку, свет је још увек покушавао да се опорави од једног од најстрашнијих и трагичнијих ратова у људској историји, рата у којем је Србија изгубила готово трећину свог становништва. За Американце таква жртва не може бити неримећена. У читавој историји САД, застава неке друге државе се вијорила над Белом кућом само још једном - то је била француска застава 1920. године. То је оно што чини овај догађај тако значајним и за Американце и Србе, и због чега смо желели да га овако обележимо - закључују у амбасади.

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.