News and Events - July 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - среда, 11. јули 2012 године

ВЛАДИКА ЗАПАДНОАМЕРИЧКИ МАКСИМ ПОСЕТИО ХИЛАНДАР

English

Његово Преосвештенство Епископ западноамерички Г. Максим посетио је манастир Хиландар на велики празник - Видовдан. Том приликом је пренео поздраве верника из своје епархије који су са великом љубављу и пожртвовањем учествовали у добротворном подухвату "Круг 100" и прикупили, у првој од три годишње акције, 100.000 долара за помоћ обнови Хиландара.

Подстакнути дивним искуством незаборавног поклоничког путовања на Свету Гору Атонску, прошле године (2011) о Видовдану, а које је донело велику духовну корист свима, западноамерички ходочасници су на овом светом месту вишевековног српског православног наслеђа, дошли на једну идеју.

Са благословом Епископа западноеамеричког Г. Максима, који је предводио поклонике из своје епархије на ово путовање, одлучено је да се спроведе у дело план - апел за прикупљање финансијске помоћи за oбнову манастира Хиландара. Жеља је била да се скупа са молитвеном подршком и на овај начин помогне настојању игумана Методија и целог братства ове свете обитељи да радови у чудесном манастирском комплексу који је оштећен пожаром из 2004. године буду настављени и довршени.

Ова жива монашка заједница Свете Српске царске Лавре на Атосу својим крсноваскрсним подвигом непрекинуто гаји и негује духовно и културно наслеђе светогорског Предања. Једино захваљујући својој укорењености у том Предању, Хиландар је могао бити и остати најснажнији духовни источник српског народа, уткан у васцелу српску историју и културу, можда као ниједна друга српска вредност.

Одмах по доласку сасвим je јасно било да се овде не ради о краткорочним грађевинским радовима, будући да реконструкција оштећених површина манастира Хиландара захтева врло специфичан рад и знање-вештину у обнови изгорелог дела кроз комплексан начин обнове древних грађевина.

Дирнути гостопримством Игумана и монаха ове свете обитељи, особито њиховом чврстом вером у Васкрслог Господа, Епископ Максим и г. Рон Радаковић су дали обећање о оснивању ”Круг 100”, који се заснива на трогодишњем прикупљању новца у укупном износу од 300,000. Стотину појединаца или породица из Западноамеричке епархије приложиће $1000 годишње, и на тај начин помоћи обнови Хиландара. Епископ Максим је благословио вођење акције апела Рону Радаковићу, који не само што је прихватио Влaдикину молбу, већ је заједно са својом породицом први учествовао у донирању новца за остварење овог циља.

На славу Божију и на радост учесника oва саборна визија и настојање пројекта ”Круг 100” успешно је остварена у току Часног поста 2012. године.

И поред дуге и тешке економске кризе која утиче на све нас, стотину верних породица, у свом несебичном и саосећајном дару, приноси своје скромне молитве и новчану помоћ. Приносећи велику благодарност свим благочестивим верницима који су практичном љубављу показали бригу према светосавском наслеђу, овим скромним дописом изражавамо најсрдачнију захвалност и поверење за учествовање у заједничком делу љубави.

У овогодишњу посету манастиру Хиландару Владика Максим је допутовао у среду, 27. јуна 2012. године, уочи Видовдана, дочекан од стране игумана Методија и братије. Владика је пренео срдачне поздраве свих благочестивих донатора, заблагодаривши Господу на великој милости у остварењу прикупљања првог дела обећања Круга 100.

Потом је игуман Методије, при обиласку манастирског комплекса показао Владици и присутним гостима предстојеће и завршене радове на реновацији која је у току. Владика је био задивљен успешношћу реконструкције старих здања којима је повраћен изглед првобитне лепоте. Испуњени радосним утисцима из сусрета и приказа напредовања радова на обнови оштећених објеката, сви су кренули у цркву на свеноћно бденије које је претходило Светој Литургији на празник Светога Великомученика Лазара Косовскога.

Поводом овог за Србе значајног празника, вођен љубављу према српском народу, братију и госте је својом посетом обрадовао старац Василије Гондикакис, бивши игуман манастира Ставрониките и Ивирона. После Евхаристијског сабрања, уприличена је агапијска трпеза на којој је старац Василије надахнуто говорио на тему ”Православни хришћани немају непријатеље”

Владика Максим је захваливши се Игуману и свима који су молитвено увеличали ово братско сабрање уз наду да ће тако бити и догодине ако Бог да.

Молимо се Господу да нам дарује довољно свести и љубавне пажње како бисмо Хиландар што је могуће боље сачували за будуће нараштаје, са оним смислом који је он имао кроз хиљаду година његовог постојања.
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.