News and Events - June 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 6. јун 2011. године

ЈЕРЕЈ РАДОВАН ЈАКОВЉЕВИЋ УЧЕСТВОВАО НА СИМПОСИОНУ
"СРПСКА ТЕОЛОГИЈА ДАНАС"


Београд, Србија - Свештеник Радован Јаковљевић учествовао је на трећем годишњем симпосиону ”Српка теологија данас” одржаном на Богословском факултету Универзитета у Београду у периоду од 27. до 28. маја, текуће године.

О. Радован говорио је на тему: НА РАСКРСНИЦИ ИЗМЕЂУ ЧОВЕКА И НАДЧОВЕКА: КРИТИКА ТРАНСХУМАНИЗМА И ИДЕЈЕ ЉУДСКОГ САВРШЕНСТВА БЕЗ ЗАЈЕДНИЦЕ СА БОГОМТрансхуманизам као савремена философска идеологија промовише доктрину људске перфекције ван божанског домостроја спасења. Пропоненти трансхуманистичке теорије, своје аргументе о трасформацији човека ка суперчовеку и надчовеку (homo perfectus-u) базирају на чињеници да су људска патња, бол, старење и смрт непотребни, па према томе и безначајни. Према њиховој тврдњи, агонија људског бола и смрти може, или боље речено треба да се умањи и избегне кроз експлоатацију и наметање савремених технолошких достигнућа.

Међутим, остаје да се види да ли ће трансхуманистичка идеја о савршеном и бесмртном друштву успети да помогне човечанству у избегавању смрти, или ће пак допринети убрзању процеса смрти кроз своју комплексност?

Циљ излагања је био да представљање критичке анализе 'Трансхуманистичке Декларације' у оквирима савремених биоетичких истраживања.

О. Радован је магистар хришћанске Биоетике (Мaster of Arts - Bioethics, Trinity International University, Deerfield, Illinois),  и магистар богословља - с концентрацијом на хришћанском образовању (Master of Art - Christian Education,  St. Vladimir's Orthodox Theological Seminary, Crestwood, NY).

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.