News and Events - June 2010
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - субота, 5. јун 2010. године

ОСВЕЋЕЊЕ ВРЕМЕНА


Гринзборо, Северна Каролина - Када се у родитељском дому зачује плач новорођене бебе, то је знак да је једно биће ушло у свет, а тиме и у време.

Када се новорођенче крсти, то је догађај његовог уласка у есхатон - будуће време и његова припрема за Царство Божије.

Педесетница, или силазак Духа Светога на апостоле јесте улазак Цркве у Есхатон. Тада кажемо да се Црква родила и тај дан славимо као рођендан Цркве. Рођенданом Цркве освећено је време и у њему сва видљива и невидљива твар.

У малом северно-каролинском граду Гринзборо, у недељу 30. маја, молитвама и свештенослужењем архијереја наших: Митрополита чикашко-либертивилског Христифора, Сремског Василија, Источноамеричког Митрофана, Западноамеричког Максима, и саслуживањем мноштвом свештеника и ђакона и свенародним литургијским Амин, у престолу где ће се бескрва жртва приносити, положене беху Свете мошти, кнеза нам и мученика косовскометохијског Лазара, а тиме беше освећен и крштен новоподигнут храм на славу Бога у Тројици Оца, Сина и Света Духа, а на част Светога Острошког и Херцеговачког владике нам Василија.

Крштен је храм - освећено је време, а тиме крштена је и освећена не само ова србска парохија него и свака травка и стаза по којој ходимо и газимо.

Оно што је освећено то је и свето.

Свет, свет, свет је Господ Бог наш и испуњено је небо и земља славе Његове.

А оно што је освећено то је и радосно.

Радовали смо се освећењу времена, ми потомци светога Саве и дечица Оца Небескога.
Радовали се и радује се природа, сунце, птице, дрвеће, травке, велике и мале животоње, јер је и њих капка Божије освећене росе и њих дотакла.
Радовали се и радују се преци наши у отаџбини нашој, који помреше у благочестивој вери и чије кости почивају на гробљима подножју споменика-сведока једног времена, једне историје и једног народа.
Радовали се и радују се сродници и пријатељи наши који осташе у отаџбини, као чувари светиња и гробова и споменика и њива и
шљивика и наших.
Радовали се и радују се и они који су уснули у Господу, овде у новој земљи, који леже ту поред зидина новог храма и чекају васкрсење мртвих и живот вечни.
Радовали се и радује се потомство наше, чији смо детињи плач по први пут баш у овоме граду и крају зачули, и чија смо чела и груди и очи и уши  и уста и руке и ноге Светим Миром помазивали и на пут новога вечнога и освећеног времена светом Тајном Крштења упутили.
Радовала се и радује се васцела васељења, јер је и она недељном литургијом уденута у освећено време у Царство Божије.
Радовали смо великом недељом Божијем дару и радујемо се обећаном нам од Њега, извора живота и славе и светлости и радости, Царству вечном.

У радости освећеног времена остали сада, свагда и увек и у све векове векова. Амин.

Свештеник Драган Љ. Зарић

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.