News and Events - May 2013

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 20. маја 2013 године

УПОКОЈИО СЕ ПРОТОЂАКОН ДР. СТАНИМИР СПАСОВИЋ

English

Протођакон Станимир Спасовић рођен је 3. фебруара 1937. године од оца Витомира и мајке Драге, рођ. Дамјановић. Основно образовање је завршио у свом родном месту Катрги код Чачка, а пет разреда гимназије са малом матуром у Мрчајевцима и Чачку. Уписан у Богословију Светог Саве у манастиру Светог Архангела Михаила у Раковици 1953. г. После положене матуре уписао је студије теологије на Богословском факултету у Београду и дипломирао 1963. г. Склапа брак са Олгом, рођ. Никитовић. Бог их је обрадовао са двоје деце: сином Витомиром и ћерком Јеленом.

У свештени чин ђакона Станимир је рукоположен 4. децембра 1963. г. од стране патријарха српског Германа, а 24. децембра исте године постављен за  хонорарног ђакона при храму Светог апостола и јеванђелиста Марка у Београду. У исто време обавља дужност црквено-судског приправника у Архиепископији београдско-карловачкој. Свети Архијерејски Синод поставља га за  суплента Богословије Светог Саве у Београду.  После положеног професорског испита уписао је студије на Правном факултету Универзитета у Београду.

После дипломирања на овом факултету пријавио је докторску дисертацију на Богословском факултету у Београду. У договору са професором  др Душаном Кашићем, ментором, одређена му је тема под називом ''Развитак живота и устројство Цркве у Србији у XIX веку''.  Након шест година озбиљног научно-истраживачког рада,  марта 1983. године, успешно је одбранио докторску дисертацију. Исте године одлази у Енглеску на студије на Оксфордском универзитету. По повратку из Енглеске пријавио се на конкурс за доцента на Богословском факултету у Београду за предмет Канонско и црквено право.

Епископ шумадијски др Савa (Вуковић)  предложио је Светом архијерејском синоду  да оснује богословски факултет   у Америци. По замисли Владике Саве,  факултет је, превасходно, имао задатак да припреми богословски образовано свештенство за потребе наше Цркве на тим просторима и посленике за рад на богословској науци. Свети Архијерејски Синод је у потпуности прихватио предлог Епископа Саве,   те је изаслао протођаконa др  Станимира Спасовића и протојереја др Драгана Милина у Либертивил, (Сједињене Америчке Државе) у манастир Светог Саве ради припрема за оснивање богословског факултета.

У животу и раду протођакона Станимира Спасовића, професора,  могу се уочити два одвојена временска периода  у којима се остварио као васпитач, свештенођакон и научни радник.

Први је везан за Србију, Београд. Тај период обухвата школовање и рад у богословским школама, као и његову активност као професора и васпитача у Богословији Светог Саве у Београду, али и ђаконско служење у цркви Светог Марка у Београду. У том периоду објављивао је  научне  чланке у листовима и часописима.

Други период обухвата време од 1986. године када, по одлуци Светог Архијерејског Синода одлази у Америку ради оснивања Факултета и  предавања. На Факултету у Либертивилу више од двадесет година предавао је Канонско и Црквено право и Историју Српске Цркве, све до августа 2010. године.

Поред великог броја објављених радова из историје Српске Цркве и Канонског и Црквеног права, на српском и енглеском језику, у разним часописима, у овом периоду настала су и три обимна дела: Историја Српске Цркве у Америци и Канади од 1941. до 1991. године на српском и енглеском језику; Историја Српске Цркве у Западној Европи  и Историја Српске Цркве у Аустралији, Новом Зеланду и Јужној Африци. Oва три значајна дела настала су на основу изворне грађе, садржане у разним архивама епархијских центара и у парохијским и црквено-општинским архивама и, мањим делом, на основу чланака објављених у разним хроникама, летописима и часописима.

Одлуком Патријарха српског Господина Иринеја,  протођакон  Станимир Спасовић, пензионисани професор Богословског факултета у Либертивилу, био је причислен  храму Светог апостола и јеванђелиста Марка у Београду. Многи благочестиви верници пампте упокојеног протођакона Станимира и као изванредног певача црквене музике; иначе, свој глас је оставио забележен на носачима звука. Блаженопоч Патријарх Герман радо је позивао протођакона Станимира да служењем допринесе благољепију богослужења. (Из летописа Храма Светог апостола и јеванђелиста Марка)

Опело ће се обавити у цркви Светог Николе на Новом београдском гробљу у понедељак 20. маја о. г. с почетком у 13,45 часова.

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.