News and Events - April 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - среда, 25. април 2012 године

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ИРИНЕЈ ЗАВРШАВА КАНОНСКУ ПОСЕТУ КАНАДСКОЈ ЕПАРХИЈИ

Фотогалерија

English

Торонто, Онтаријо - У среду, 25. априла, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј завршио је своју седмодневну посету Епрхији канадској.

Радост верника у сусрету са својим духовним оцем, а са Патријархове стране очито пријатно изненађење оним што је учињено у Епархији, нарочито последњих година, била су доминантна осећања која су се прелила у речи похвале али и очинске бриге. Преносимо и за памћење остављамо речи изговорене у храмовима Онтарија које остају као даљи путоказ Србима у овом делу света:

“По плодовима вашим познаће вас. Ви сте, овде, далеко од свог корена, успели најбоље својим делима да посведочите да сте достојни својих предака. Оне цркве тамо, у Отаџбини, пренели сте овде, и учврстили се у вери отаца својих.“

“Владику вашег Георгија, Црква је послала овде. Радује ме, као што радује целу нашу Цркву, што је све што је овде рађено урађено на најбољи начин да се сачува име наше. Тај велики подвиг и прегелаштво поднео је Владика Георгије, коме се у име целе Цркве наше захваљујемо на свему што је учинио до сада и желимо да у том смислу и даље настави.”

“Ово ваше расејање у исто време је и послање којим сведочите своју веру. Врло често се то заборављало и туђем свету смо показивали лице које није достојно ни незнабожаца а камоли хришћана. У ово мало дана уверио сам се да сте ви чврсти у вери и јединствени, окупљени око своје Цркве. Молим вас да наставите тим путем јединства, а то ћете постићи само ако стојите и даље уз своје свештенство и уз свог Епископа са којим сте толико тога постигли. Само тако остаћете своји у овој благословеној земљи.”

Званични део посете Канади, Његова Светост завршио је у уторак, 24. априла, одласком на пријем у Генерални конзулат Србије. На пријему који је организовао генерални конзул Владимир Павлов, поред бројних српских званица и црквених великодостојника, Патријарху српском своје поштовање изразили су целивањем његове свете архијерејске деснице и политички представници других православних земаља у Канади: Владимир Н. Павлов, генерални конзул Русије, Валентин Наумеску, генерални конзул Румуније, Иво Георгијев Мускуров, генерални конзул Бугарске, Димитрис Аземопулос, генерални конзул Грчке, и отправник послова Украјинског конзулата Анатолиј Олиник.  

Током прве канонске посете Канади, Његова Светост обишао је парохије у Хамилтону, Мисисаги, Ватерлоу и Киченеру. Све ове дане боравио је у седишту Епархије канадске, манастиру Св. Преображења у Милтону, где је и почео његов сусрет са верницима, у петак, 20. априла, када је прослављена Слава епархијске издавачке куће “Источник” и обележено 25 година њеног постојања.

Патријарх је током посете у свим храмовима служио са надлежним епископом, г. Георгијем, и Епископом британско-скандинавским г. Доситејем који се одазвао позиву Епархије да својим присуством увелича прославу “Источника” и 10-годишњицу освећења храма Српских светитеља у Мисисаги. У Мисисаги, у недељу, 22. априла, када је у овој највећој српској цркви у Канади освећен и нови живопис, рад Драгана Марунића, са Патријархом и нашим владикама служили су и архијереји других православних цркава у Канади: Митрополит грчки у Канади г. Сотириос, Епископ каширски и представник Московске патријаршије у Канади г. Јов, и Архиепископ Румунске америчке епархије г. Натанијел.

Патријарх српски г. Иринеј кренуо је за Београд са торонтског аеродрома у среду, 25. априла, у раним вечерњим сатима.
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.