Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 24. април 2012. године

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ИРИНЕЈ У КИЧИНЕРУ-ВАТЕРЛОУ

Фотогалерија

English

Кичинер-Ватерло, Онтаријо - Након служби у манастиру Св. Преображења, седишту Епархије канадске, на Источни петак, затим у Хамилтону, најстаријој српској колонији у Онтарију, и у највећем српском храму у Канади, у Мисисаги, Патријарх српски Г. Иринеј обишао је у понедељак, 23. априла, парохије у Ватерлоу и Киченеру.

Посета овом региону, који, према последњем попису становника у Канади, има процентуално највише српског живља, започео је доксологијом у цркви Светог Ђорђа у Ватерлоу. Иако је било поподне и радно време још у току, Патријарха Иринеја, надлежног епископа Георгија и епископа британско-скандинавског Доситеја дочекало је око 150 верника ове парохије предвођених својим парохом, протојерејем мр Гораном Гојковићем и председником Управног одбора Неђом Крајишником.

У свега петнаесетак километара удаљеном храму Свете Тројице у Киченеру, Патријарха српског је на Aкатисту Светом Јовану Шангајском који се у овој богомољи служи сваког понедељка навече, дочекала препуна црква верника, њих око 1000. На Aкатисту је одговарао хор Свети Роман Мелод, а поред Патријарха, двојице епископа и двојице пароха при овој цркви, протојереја-ставрофора Васе Пејовића и протонамесника Милана Јовановића, служило је још шест свештеника Епархије канадске из околних места: Мисисаге, Хамилтона, Лондона, Ватерлоа и Нијагаре.

По завршеном Aкатисту, старешина храма, протонамесник Милан Јовановић поздравио је најдражег госта и замолио га да благослови присутни народ. Пријатно изненађен посетом храму у радни дан и ганут топлим пријемом, Његова Светост је најпре захвалио свом домаћину, Епископу канадском, што га је позвао у посету управо у време васкршњих богослужења, када је на најлепши начин могао да се увери у бројност и оданост Цркви српских верника у Епархији канадској.

„Немојте никада заборавити да је то што сте, у већини случајева, били приморани да напустите своја огњишта у Отаџбини, значило и позив на послање. Ви овде сведочите веру православну и своју припадност Светосавској Цркви. Врло често се то заборављало и туђем свету смо показивали лице које није достојно ни незнабожаца а камоли хришћана. У ово мало дана уверио сам се да сте ви чврсти у вери и јединствени, окупљени око своје Цркве. Молим вас да наставите тим путем јединства, а то ћете постићи само ако стојите и даље уз своје свештенство и уз свог Епископа са којим сте толико тога постигли“, поручио је Патријарх српски окупљеном стаду.

о.Милош Пурић

фото М.Божовић Zoom IN

Из храма се прешло у црквену салу где је изведен богат културно-уметнички програм у којем су учествовале младе генерације Срба. Одушевили су играчи фолклорне групе „Стеван Синђелић“, нарочито у изведби Гламочког кола, а највећи аплауз, поред чланова дечијег хора, добиле су младе девојке из певачке групе „Божури“.
Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top