News and Events - April 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 23 априла 2012 године

САБОРОВАЊЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ МИСИСАГИ

Фотогалерија

English

Мисисага, Онтаријо - Највећа српска црква у Канади, саборни храм Срба светитеља у Мисисаги, западном делу Торонта, била је премала да у недељу, 22. априла, под своје сводове прими све српске вернике који су дошли да поздраве свог духовног оца, Његову Светост Патријарха српског Г. Иринеја.

Канонска посета поглавара Српске православне цркве Епархији канадској, према очекивањима, имала је своју кулминацију у недељној служби у Мисисаги, када је освештан и нови живопис у храму, рад протомајстора Драгана Марунића и његових помоћника: Драгана Станковића и Немање Марунића.

Било је то саборовање за памћење, скуп на којем је служило шест православних архијереја. Поред Патријарха српског и домаћина, Епископа канадског Георгија, служили су: Митрополит Сотириос, архиепископ Грчке митрополије торонтске и егзарх целе Канаде; Архиепископ Јов, администратор Московске патријаршије у Канади; Архиепископ Натанијел из Румунске америчке епархије (Америчке православне цркве); и Епископ Српске православне епархије британско-скандинавске Доситеј. Саслуживала су 22 свештеника Српске, Руске и Грчке цркве, уз одговарање хора цркве Срба Светитеља.

Видно ганут и бројем верника и њиховим изразима поштовања и љубави, Патријарх српски је у очинској поруци са амвона благословио све присутне, изразио захвалност што су истрајали на светосавском путу подижући широм Канаде велелепне храмове и градећи јединство у својој саборној Цркви: „Црква је послала вашега Владику на ове просторе и све што је урадио урадио је изузетно успешно. Нека му Господ да снаге да тако и настави, а ви ћете му помоћи највише чувајући јединство за које сте сте изборили“, поручио је Патријарх.

Након Свете литургије и освећења фресака, приређен је свечани банкет за званице међу којима су, уз православне архијереје, били амбасадор Србије г. Зоран Вељић, генерални конзул Србије г. Владимир Павлов, амбасадорка Босне и Херцеговине г-ђа Биљана Гутић-Бјелица, представници федералног и провинцијског парламента и градских власти.

Митрополит Сотириос изразио је, у име свих православних архијереја Канаде, захвалност што је био у прилици да служи са поглаваром Српске православне цркве и истакао изузетну улогу коју Српска православна епархија канадска и њен епископ имају у јачању православне вере у овој земљи.

У речима амбасадора Србије и амбасадорке Босне и Херцеговине није могао да се сакрије осећај поноса што припадају народу који је на овај начин осведочио своје присуство у Канади. Канадски политичари истакли су изузетан значај српске заједнице који видно расте у културном али и у политичком животу Канаде, а њихове похвале можда најбоље изражавају речи градоначелнице Мисисаге Хејзел МекКалон, да је овај храм постао за ових десет година путоказ и оријентир за све житеље града.

Праве овације доживео је протомајстор Драган Марунић са својим сарадницима. У име домаћина, старешина храма протојереј-ставрофор Првослав Пурић истакао је да су ови уметници не само својим делом него и својим дружењем са верницима у Мисисаги допринели да многи постану још приврженији својој цркви.

Патријарх српски Г. Иринеј уручио орден Светог Саве другог реда г-ђи Драгани Вараклић из Торонта као добротворки Цркве. Своју дарежљивост она је са својим супругом Гораном показала и овога дана, током прикупљања прилога на банкету, када су свој храм даривали са $50,000.00.

Канонску посету Епархији канадској Његова Светост наставља у понедељак обиласком цркве Светог Георгија у Ватерлоу и цркве Свете Тројице у Киченеру.
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.