News and Events - April 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 20. април 2012. године

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ГОСПОДИН ИРИНЕЈ У КАНОНСКОЈ ПОСЕТИ КАНАДСКОЈ ЕПАРХИЈИЊегова Светост Патријарх српски Г. Г. Иринеј, допутовао је у четвртак, 19. априла, у поподневним часовима у Торонто, чиме је почела његова прва канонска посета Српској православној епархији канадској.


Његову Светост дочекало је на торонтском аеродрому стотињак српских верника предвођених свештенством Онтарија, на челу са Преосвештеним Владиком Георгијем, као и представници конзулата Републике Србије из Торонта.

У седишту Епархије канадске, манастиру Светог Преображења, у Милтону надомак Торонта, након доксологије у капели Света Три Јерарха, коју је служио синђел Василије (Гавриловић), настојатељ манастира, Његову Светост поздравио је Епископ канадски. Пожелевши му добродошлицу замолио га је да благослови благословом Светог Саве свештенство, монаштво и верни народ Епархије канадске. После топлих поздравних речи Епископа Георгија, Патријарх српски је призвао благослов на све пристуне, захваливши на љубави и добродошлици која му је указана. “Благодарим Господу што ћемо у овом Пасхалном Васкршњем периоду у храмовима Епархије канадске наредних дана заједно служити Свете Литургије. Ми смо један народ, и овде и тамо, иако смо физички одвојени, духовно смо заједно и једно, и само тако, уз помоћ Гоподњу и Светог Саве, превладаћемо проблеме које имамо и тамо и овде”, рекао је Патријарх.  

После доксологије, у манастирском конаку послужена је вечера на којој су Владика Георгије, свештеници и чланови Епархијског савета, у пријатној атмосфери, упознали најдражег госта са својим најновијим остварењима.

Током посете Патријарх ће увеличати обележавање 25-годишњице епархијског листа и издавачке куће “Источник”, на Источни петак, 20. априла, у манастиру Светог Преображења, и освештаће нови живопис у највећој српској богомољи у Канади, храму Срба светитеља у Мисисаги, западном делу Торонта, у недељу, 22. априла. Планирана су богослужења и сусрети са Патријархом у Хамилтону, Киченеру и Ватерлоу, градовима са великом српском популацијом.

о.Милош Пурић

фото: М.Божовић Zoom In
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.