Great Lent
ВЕЛИКИ ПОСТ - понедељак, 18. април 2011. године

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК
Опомена Против Зависти


св. Николај Жички

У данашњим песмама и поукама Православна Црква истиче краснога Јосифа као праoбраз Спаситеља нашег у страдањима Његовим. Јосиф је страдао због зависти браће браће своје. Завидљива браћа продала су Јосифа трговцима за 20 сребрника. Но, по Божијем Промислу Јосиф је у ропству постао велики и славан. И као такав он је у гладне године исхранио браћу своју и спасао њих и жене њихове и децу њихову од гладне смрти. Тако је он буквално испунио речи Христове: "Ко тебе каменом, ти њега хлебом", иако те речи тада још нису биле јављене свету. Он је после доселио браћу своју и оца свога у Мисир, и кроз то определио цео доцнији ток израиљске историје. Не он, него Бог. Јер, Господ чува праведника од свих беда и прославља у сва времена.

Потомци оне сите браће која су Јосифа хтела уништити, припремали су уништење и Сина Божијега. Завист праотаца према бољем од себе пренела се и на прапотомке. Један од њих продао је учитеља свога за 30 сребреника. И сви скупа предали су га незнабођцима на осуду онако, како су и праоци њихови предали младога Јосифа незнабошцима на осуду. Сличност је завист велика, поред све разлике у сразмери. Због те сличности Црква данас спомиње судбу Јосифову. Да покаже свима вама како је отров завист дуготрајан. Како се тај отров преносио са отаца на синове кроз сто поколења, од Јосифа до Господа Христа. Нису помогле ни све милоште Божије према том народу кроз хиљаде година. Нису га облагородила ни сва страшна чудеса Божија кроз његову историју. Остале су узалудне све опомене Божије. Сва викања Пророка угушена су у крви, Оци су убијали једне Пророке, а синови су им подизали споменике: синови су опет убијали друге Пророке и остављали унуцима труд око споменика, који су сведочили о њиховим злочинама.... 

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.