News and Events - April 2014

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 11. април 2014 године

ИСПОВЕСТ И САБРАЊЕ СВЕШТЕНСТВА
ЕПАРХИЈЕ НОВОГРАЧАНИКО-СРЕДЊЕЗАПАДНОАМЕРИЧКЕ

English

Треће Јесеро, Илиној - С благословом Његовог Преосвештенства г. Лонгина епископа НГСЗА обављена је исповест епархијског свештенства у четвртак, 10. априла 2014. године у седишту Епархије, манастиру Нова Грачаница у Трећем Језеру, Илиноис.

У 9 сати ујутро служено је јутарње богослужење. Служио је млади, новорукоположени, свештеник Александар Вујковић, а за певницом су певали ђакони Александар Петровић и Николај Костур. Његово Преосвештенство епископ г. Лонгин и свештеници присуствовали су јутарњем богослужењу.

По завршетку јутарњег богослужења обављена је исповест свештенства. С благословом Епископа исповедници су били високопреподобни архимандрит Томас Казић, игуман манастира Нова Грачаница и високопречасни протојереј-ставрофор Богдан Зјалић, умировљени парох чисхолмски. Пре приступа исповести Његово Преосвештенство епископ Лонгин се обратио свештеницима с поуком о значају исповести, као и упутствима за исповест, која мора да буде искрена и отворена, прожета покајањем.

После исповести било је мало послужење кафом и питом од јабука. У 11:30 свештеници су се сабрали у манастирској сали да би предвођени својим архипастиром осврнули се на извесна питања у пастирској служби, као и дискутовали о предстојећем програму за Епархијску годишњу скупштину, у склопу епархијских дана, заказану за 13. – 15. јуни 2014. године.

Његово Преосвештенство у свом уводном осврту дао је тон овом састанку и разговору.

Пошто су измењена мишљења по неким питањима у вези са Епархијском годишњом скупштином , прешло се на пастирска питања и свештенопастирску мисију у парохијама. Следећа питања била су на дневном реду:

1.Питање скупштинских извештаја: колико су свештеници укључени у то. Епархији нису достављени сви годишњи извештаји црквеношколских општина.

2. Однос свештеника и црквених одбора.

3. Активности на пољу образовања одраслих.

4. Размештање свештеника – премештање са парохије на парохију: целисходност, потреба или погрешка: конкретни разговор о евентуалној потреби.

5. Одговор свештеника на позив из Епархије: ажурност у пријављивању доласка или недоласка.

6. Наша Епархија у контексту рада централних тела СПЦ у Северној и Јужној Америци.

7. Питање епархијске веб-странице.

По свим горњим питањима дискутовало се у одговарајућем смислу и дати су извесни предлози и сугестије, које ће се доставити надлежним телима.

У одређеном времену учињена је пауза за ручак који је сервирала вредна сестра Рада, домаћица манастирске кухиње, уз помоћ домаћина манастирске сале брата Здравка и сестре г- ђе Николић, која је овом приликом са својим братом Ђорђем Николићем даровала свакој парохији у Епархији једну тацну за олтарску употребу.

По завршетку састанка служен је акатист у манастирском храму.

Тако је завршен овај братски свештенички састанак с молитвом Господу да нас укрепи и оснажи за нова прегнућа, а на ползу наше Свете Цркве и на спасење душа поверене нам пастве.

о. Н.Л.

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.