News and Events - April 2017

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - четвртак, 6 април 2017 године

ОДРЖАНА ДЕСЕТА РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА
ЕПАРХИЈЕ НОВОГРАЧАНИЧКО-СРЕДЊЕЗАПАДНОАМЕРИЧКЕ
У МАНАСТИРУ НОВА ГРАЧАНИЦА

31. марта и 1. априла 2017. године

English
   

У саставу Годишње скупштине, односно претходно Годишњој скупштини, одржава се исповест свештенства Епархије.    

Литургију Пређеосвећених дарова служило је манастирско братство на челу са игуманом о. Серафимом (Балтић). На литургији су певали свештеници, а били су присутни Његово Преосвештенство епископ Г. Лонгин и Њ. Пр. умировљени епископ славонски Г. Сава. Били су присутни и неколико мирјана делегата, свештеничких супруга и омладине из ораторског оделења. Већина присутни причестили су се.
    
По завршетку свете Литургије послужен је доручак, да би се одмах затим наставило са конференцијом свештенства. У уводном делу конференције Његово Преосвештенство епископ Лонгин обратио се присутним свештеницима, захвалио на присуству и упутио пастирску поуку. Затим су неколико свештеника осврнули се на значајне моменте из свештенопастирске службе, који су више поучног карактера, односно указују како се треба односити према појединим догађајима у пастирској служби. Указано је и на извесне проблеме са којима се сусрећу парохијски свештеници, и у вези истих, у коментарима, указано је на начин на који треба поступити у тим случајевима.
    
После ручка и краћег временског предушка, у 4. сата после подне служен је акатист Пресветој Богородици. У исто време вршена је исповест свештеника. Исповедници су били архимандрит Томо Казић, духовник манастира Нове Грачанице и протојереј-ставрофор Богдан Зјалић, пензионисани свештеник ћисхолмски. Акатист су служили наизменично неколико свештеника, предвођених протом-ставрофором Милошем Весиним.
    
На акатисту су поред свештеника учествовали и мирјани делегати Скупштине. По завршетку богослужења послужена је вечера у великој манастирској сали. Затим је отворена Годишња скупштина у камповској дворани. Пре отварања Скупштине извршена је регистрација делегата, свештеника и мирјана.

Годишња скупштина Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке

Скупштину је отворио Његово Преосвештенство епископ Лонгин. Зажелио је добродошлицу свештеницима и мирјанима, делегатима Скупштине. Захвалио се на присуству и раду у служби Цркве. За секретара Скупштине именован је јереј Николај Костур. Његово Преосвештенство епископ Лонгин је одредио о. Милоша Весина да председава на Скупштини.
Дневни ред је прихваћен као што је предложен.
    
Следећа тачка на дневном реду био је поздрав и извештај надлежног Епископа. Извештај Епископа на оба језика отштампан је у скупштинском приручнику извештаја.
    
Протојереј-ставрофор Илија Балаћ, професионални архитект, поднео је извештај о обнови камповске зграде у манастиру Светог Саве у Либертивилу. За сада још увек  врше се припреме, нацрти и дозволе надлежних власти. Очекује се почетак радова кроз пар месеци.
    
Из прошлогодишњег скупштинског записника прочитане су одлуке и записник је прихваћен.
    
Благајнички извештај поднела је сестра Мара Милановић, благајник Епархијског савета. Пословање је текло уредно. Финансијско стање у Епархији је повољно.
    
У продужетку вечерњег заседања у петак обухваћено је неколико предмета предвиђених за следећи дан. Прота Драган Петровић поднео је један део извештаја из Омладинског оделења и јереј Марко Бојовић поднео је реферат о светом Мардарију (Ускоковићу). О.  Марко у свом реферату указао је на светли лик владике Мардарија, живот испуњен преданим радом, проблемима, али изнад свега крајњом жртвом у служби Богу и роду своме српском. Реферат ће бити објављен у нашим црквеним гласилима као и на интернету.
Друго заседање Скупштине, субота, 1. април 2017.
    
На светој архијерејској Литургији, у суботу 1. априла, началствовао је Преосвећени епископ Лонгин уз саслужење неколико свештеника и ђакона. За певницом одговарали су свештеници. После Литургије послужен је доручак. Скупштина је наставила са радом у 10:30 сати. Рад се продужио према дневном реду.
    
Реферат о светом Мардарију на енглеском језику поднео је прота-ставрофор Денис Павићевић. Прота Денис рођен је и одрастао у јужном Чикагу. Друга је генерација Срба рођених у Америци. Везан је за манастир Либертивил, где је као дете и омладинац учествовао у летњим дечјим камповима. Он је са одушевљењем и ентузијазмом говорио о владици Мардарију и уз исказану част која му је одата да говори о владици Мардарију, изразио је захвалност Епископу и свима присутним.
    
Прота Милош Весин прочитао је Резолуцију Годишње скупштине, која је прихваћена од Скупштине. Резолуција ће бити објављена на оба језика у нашим црквеним гласилима и на интернету.
    
Пошто је прота због обавеза у парохији морао да иде игуман о. Серафим, секретар Епархије,  наставио је, по благослову владике Лонгина,  да председава Скупштином.
    
Затим је прота Драган Петровић представио победника ораторског такмичења. Он је прочитао свој реферат о владици Мардарију. Поздрављен је дуготрајним аплаузом.
    
Извештај Надзорног одбора поднео је черман Рајен Дорси. Финансијски послови су тачно вођени. Он је одао признање рачуновођи Павлу Гроснику и благајници Мари Милановић за одлично вођење финансијских послова.
    
После извештаја Надзорног одбора примљен је  финансијски извештај благајника и буџет за 2017. годину.
    
Архимандрит Тома Казић, Директор Просветног одбора Епархије поднео је извештај о парохијским црквеним школама и о религиозној просвети у Епархији уопоште. О. Тома је указао да се треба више ангажовати на побољшању парохијске религиозне наставе. Врло мали број деце редовно посећује црквене недељне школе. Апелује на свештенике да удвоструче рад са децом и омладином.
    
О. Тома је поднео извештај о епархијском листу ''Обсервер''. С обзиром да је лист наше Цркве на овом континенту ''Стаза Православља'' прешао на тромесечно издање, то се све више указује потреба да се прошири дистрибуција епархијског гласила ''Обсервер''. Вероватно би требало да се лист шаље свим епархиотима у добром стању, те би требало да се следећа годишња скупштина позабави тим питањем, тј. да се припреми елаборат са предлогом годишњој скупштини.
    
Извештај председнице Епархијског кола сестара, сестре Мире Анђелковић прочитала је сестра Ђејн Катић.
    
Под тачком разно било је неколико коментара у односу на црквени живот, како у Епархији тако и у црквено-школским општинама.
    
Било би потребно да се припреми реферат о старатељству ''стуардшип'', за идућу годишњу скупштину, да би се објаснило присутнима, свештеницима и мирјанима, шта је у суштини старатељство, и какве су позитивне стране старатељства.
    
Скупштина је закључена молитвом и благословом епископа Лонгина.
    
Захваљујемо се епархијском особљу на припреми и организацији, као и кухињској послузи у припреми и послужењу храном.

Допис доставио прота Недељко Лунић

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.