News and Events - April 2018

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 2 април 2018 године

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЕПАРХИЈЕ НГСЗ АМЕРИЧКЕ
И ЕПАРХИЈСКА ГОДИШЊА СКУПШТИНА
Манастир Нова Грачаница
23. и 24. март 2018 г.

English

Свештенство Епархије Новограчаничко-средњезападноамеричке окупили су се у петак, 23. марта 2018. године у манастиру Пресвте Богородице – Нова Грачаница, у Трећем Језеру, северно од Чикага, на редовно годишње сабрање, за исповест и свештеничку конференцију, а у саставу Еапрхијске годишње скупштине.

Свету Литургију Пређеосвећених дарова служили су манастирски монаси и епархијски ђакони. Присутни свештеници одговарали су на светој Литургији, уз посебно учешће свештеничког хора са диригентом протом Милошом Весиним, професором Богословског факултета. По завршетку свете Литургије свештеници су послужени доручком у манастирској сали, да би затим приступили одређеном програму тога дана.

Његово Преосвештенство епископ Лонгин пожелео је добродошлицу свештеницима и госту предавачу и указао на значај овог састанка. Равнатељ овог симпозијума био је протојереј ставрофор Раде Обсеница. Он је представио предавача на овом састанку. Предавање је било на тему Старатељство у црквеном животу. Тема је била:''Коме је много дано, од њега ће се много и тражити'' (Лк. 12:48).

Предавач је елеквентно са много илустрација представио суштину старатељства у Цркви, указујући на многе успешне подухвате црквеношколских општина. Старатељство у суштини јесте добро дело, а вера без добрих дела није плодотворна. Предавање уз образложење дало је подстрек свим присутним свештеницима да исто промовишу у својој пастирској служби. Уследила је дискусија а предавач је из свог богатог искуства одговарао на сва питања и коментаре.

Његово Преосвештенство епископ Лонгин у свом обраћању осврнуо се на стање у Епархији, које је поред свих потешкоћа и повремених проблема стабилно и црквени живот тече одређеним током. Задовољан је са пастирским радом свештенства и нада се да ће и даље бити тако. Осврнуо се на значај деце и омладине у црквеном животу, те се нада да ће свештеници обратити више пажње раду са децом и омладином. У наставку је говорио о потреби једнообразности у администрацији црквеношколских општина и парохија. Истакао је да се морамо придржавати Једнообразних правила и уредаба усвојених од Црквених сабора. У вези локалних правила, рекао је да моарју бити у сагласности са Једообразним правилима, а могу садржати извесне норме локалног карактера. Обраћање Његовог Преосвештенства поздрављено је од свих присутних.

о. Радомир Плавшић говорио је о светитељима – мученицима који су служили на овим странама. Истакао је њихов допринос развитку црквеног живота и жртву приложену на олтар Цркве и верног народа.
Затим је у 4 сата после подне служен Акатист. Поред свештеника били су присутни и делегати Скупштине који су у међувремену пристигли за Скупштину. За време Акатиста свештеници су се исповедали. Исповедници су били архимандрит Там Казић, духовник манастира Нова Грачаница и прота Богдан Зјалић, умировљени свештеник чисхолмски. Акатист је завршен у 5:30 часова, а затим је служена вечера. Тиме је завршен молитвени део првог дана пред заседање Скупштине.


Годишња Скупштина Епархије НГСЗ Америчке

Скупштина је отворена са молитвом и благословом епископа Лонгина, у 7 сати увече. Скупштином је председавао Његово Преосвештенство, а радни део Скупштине водио је протојереј др Милош Весин. Секретар Скупштине био је прота Марко Мати.

Радни део Скупштине текао је утврђеним и прихваћеним дневним редом.

Његово Преосвештенство епископ Лонгин поднео је исцрпан извештај о стању у Епархији и свом једногодишњем архипастирском раду. Извештај је поздрављен од свих присутних затим је одржано предавање о старатељству у Цркви. Исто предавање које је одржано и свештеницима на послеподневном симпозијуму. Многи мирјани делегати пажљиво и са великим интересовањем пратили су предавање. Записник са прошлогодишње Скупштине је примљен као што је достављен.
Прочитане су само одлуке.

Са овим је завршено прво поглавље Скупштине у петак вече у 9:30 сати.

У суботу, 24. марта служена је света Литургија. Началствовао је епископ Лонгин уз садејство неколико монаха и свештеника. Одржан је помен за преминуле чланове и ктиторе. После свете Литургије послужен је доручак.

Рад Скупштине настављен је у 11 сати ујутро. Рад се одвијао по утврђеном дневном реду.

Благајница Мара Милановић поднела је извештај о финансијском стању у Еапрхији. Било је неколико питање на што је Мара зналачки давала одговоре.
Извештеј Надзорног одбора поднео је Илија Поткоњак. Све је вођено уредно и коректно.

Извештаје Благајнице и Надзорног одбора присутни су поздравили уз захвалност за њихов рад и труд.

Прихваћен је буџет за 2018. годину.

Извештај за омладину поднео је Директор одбора прота Драган Петровић. Овај одбор врши успешно рад са омладином дуги низ година. Захваљујући неуморном залагању о. Драгана и његових сарадника постигнут је видан напредак у раду са омладином. Као пример узимамо зимски ритрит за омладину где се окупи око 150 омладине у манастиру Новој Грачаници. У склопу овог извештаја била су и такмичења у ораторици. Тројица омладинаца су учествовали. Бурно су поздрављени од свих присутних.

Извештај Епархијског просветног одбора поднео је Директор одбора архимандрит Там Казић. О. Томас врши дужност ревносно и обилази црквене школе у свим парохијама. Отац Там је уредник ''Обсервера'' и ''Литл Фалкон'', те и тиме доприноси просвети у Епархији.

Извештај Кола сестара поднела је председница Мира Анђелковић, а прочитала подпредседница Вики Петрић Дорси. Сестре су као и увек биле веома ангажоване у свим аспектима Епархијског црквеног живота.

На крају је о. Милош прочитао Резолуцију Скупштине на оба језика.

Изабран је нови Епаријски савет у следећем саставу:
Његово Преосвештенство епископ Лонгин, председник (по положају)
Прота Марко Тодоровић, архијерејски заменик (по положају)
Игуман Серафим Болтић, секретар Савета
Прота Недељко Луаић
Прота Ђуро Крошњар
Прота Милош Весин
Прота Марко Матић
Јереј Петар Исаиловић
Заменици: прота Дарко Спасојевић и протонамесник Радован Јаковљевић
Павле Ковачевић
Др Хауард Гранди
Зоран Ђорђевић
Мара Милановић
Јовица Тица
Др Градимир Вучковић
Питер Мишков
Заменици: Перо Станојчић и Мићо Стојић
Скупштина је завршена молитвом и благословом епископа Лонгина у 2 сата после подне.

Све је свето и честито било и миломе Богу приступачно.

Доставио прота Недељко Лунић,
Архијерејски намесник чикашки

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.