News and Events - March 2014

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 25. март 2014 године

КРСТОПОКЛОНА НЕДЕЉА У МЕРВИЛУ, ИНДИЈАНА

English

Мервил, Индијана - У трећу крстопоклону недељу Часног поста, духовни тражитељи вере живе заједно са својим свештенством принели су молитве Господу у велелепном Саборном храму Свeтог пророка Илије у Мервилу, Индијана.

Ово молитвено великопосно славље употпуњено је и присуством духовног оца Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке, епископа г. Лонгина, који се заједно са свештенством и верним народ Божјим поклонио Часном Крсту Господњем. Пречасни ђакон Николај Костур, благословом епископа Лонгина, донео је камилавку Светог Јована Кронштатског, коју су верници целивали на крају великопосног богослужења.

Молитвено богослужење предводио је протојереј-ставрофор Недељко Лунић, архијерејски намесник чикашки, уз саслужење великог броја свештеника и ђакона. Молитвено присуство и очински благослови епископа г. Лонгина изазвали су духовну радост верног народа који се окупио око свој епископа на овом прелепом духовном догађају. У току великопосног вечерњег богослужења, Црквени хор при Саборном храму Светог пророка Илије, торженсвено и величанствено је одговарао на великопосном богослужењу и певао црквену песму Крсту Твојему клањамо се владико, и свето васкрсење Твоје певамо и славимо.

Овај значајни духовни догађај употпунио је познати беседник, пастир и мисионар протојереј-ставрофор Денис Павичевић. У току динамичне проповеди прота Денис је подсетио све присутне да је задатак сваког хришћанина да се непрестано трудимо и да свој крст носимо достојанствено, да живимо по Христу и у Христу како би у радости дочекали празник Васрсења Христовог. Печат динамичне проповеди била је духовна порука да без крста нема Васкрсења, а да је Васкрсење незамисливо без крста. Протојереј-ставррофор др Милош Весин бираним речима говорио је о животу и духовној радости коју нам је оставио Свети Јован Кронштатски.

Старешина Саборног храма, протонамесник др Александар Новаковић, захвалио је епископу Лонгину, свештенству, студентима Богословског факултета Светог Саве у Либертивилу и народу Божјем на молитвеној посети и изразио наду да ћемо се добрим подвигом подвизавати, веру хришћанску сачувати и дочекати да се неосуђено достигнемо поклонити светом Васкрсењу.

Ово молитвено сабрање завршено је трпезом љубави коју су припремиле вредне чланице Кола Српских Сестара при Саборном храму. Заиста ово беше прелеп духовни догађај у Саборном храму Светог Пророка Илије у Мервилу, Индијана.

image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.