News and Events - February 2017

 

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 27. фебруара 2017 године

ВЕЛИКОПОСНА ДОБРОТВОРНА АКЦИЈА АКАДМИЈЕ СВ. САВА

English

Са почетком великог васкршњег поста покренута је велика добротворна акције Академије “Свети Сава,” јединствене српско-руске двојезичне школе при Саборном Храму Светог Васкрсења Христовог у Чикагу, за прикупљање средстава у циљу куповине нове школске зграде.

Академија “Свети Сава” је прошле године обележила 15. годишњицу рада као званично призната основна школа од стране Департмана за просвету Државе Илиној, а због континуираног раста у броју ученика нови простор је постао неопходан.

Благосиљајући добротворну акцију, надлежни архијереј Његово Преосвештенство епископ новограчанички и средњезападноамерички г. Лонгин је рекао: “У сваком периоду поста се подсећамо да је чињење добрих дела подједнако важно за наш духовни раст, као и сам пост и молитва. Док нас пост и молитва укрепљују у нашем односу са Богом, доброчинством делимо те благослове са нашим ближњима и заиста их размножавамо и дајемо им да расту. Ова акција је јединствена прилика, да током овог Великог поста у ишчекивању победоносног Васкрсења Господњег, учинимо нешто значајно овде и сада.”

Нова школска зграда укупне корисне површине од 1.700 м2 и на парцели од 83 ара омогућиће Академији да знатно повећа број ученика као и да прошири образовни програм и ваннаставне активности. Поред модерно опремљених учионица, предвиђено је да школска зграда има и своју капелу за богослужења и литургије на којима деца учествују у склопу наставе.

Важност овог пројекта је објаснио старешина Саборног Храма Светог Васкрсења Христовог, протојереј др. Дарко Спасојевић. “Заиста не видим значајнију мисију за нашу Цркву у Дијаспори од те да у литургијском, светотајинском окружењу Цркве можемо да понудимо младима једно динамично, двојезично образовање које је квалитетно и конкурентно са најбољим школама на овом подручју,” рекао је прота Дарко.

Академија “Свети Сава” је започела свој рад 2001. године као двојезична српска школа, т.ј. српски језик се не предаје као ‘страни’ једном или двапут недељно већ се од прилике пола наставе сваког школског дана обавља на српском. У сарадњу са Епархијом Средњезападноамеричком Руске заграничне Цркве, 2009. године Академија је увела и руски програм по истом принципу. Оба језичка програма су сертификована од стране Управе за образовање Државе Илиној на основу Закона о двојезичности из 2015. године, а школа је примаоц бројних признања и награда институција из Републике Србије, Републике Српске и града Чикага.

Цена за куповину нове зграде износи 1.250.000$, а трећина од тог износа је већ прикупљена или обећана од локалних добротвора.

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.