News and Events - February 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 13. фебруар 2012 године

ЗАВРШЕНА 30. СКУПШТИНА ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ

Милтон, Онтаријо - У недељу, на празник Света Три Јерарха, Светом Архијерејском Литургијом којом је начелствовао Епископ канадски Г. Г. Георгије уз саслужење свештеника Епархије канадске у препуној манастирској цркви Светог Преображења у Милтону надомак Торонта, свечано је завршен тродневни рад јубиларне 30. годишње епаријске скупштине.

У раду овогодишње скупштине учествовала су 92 представника из свих парохија Епархије канадске. Епархија која је свој самостални живот пре три деценије започела са укупно осам свештеника и исто толико цркава, данас има 32 активна свештенослужитеља и 27 богомоља.

Рад скупштине одвијао се у пет одбора – мисијско-просветни, законодавно-административни, финансијски, одбор за издавачку делатност и одбор за поздраве и резолуције. У пленуму су усвојене одлуке које се тичу начина рада црквено-школских општина и парохија ове по пространству највеће епархије Српске православне цркве. Посебан значај имају одлуке које се односе на јединствен рад школа веронауке и српског језика при овдашњим црквама, као и пакет одлука о раду издавачке куће “Источник” која у овој години обележава четврт века постојања.

У раду финансијског одбора још једном је констатовано да су све епархијске финансијске књиге вођене педантно и уредно и да су сви приходи и трошкови, до најмањег детаља, стављени свима на увид. Ова клима поверења и братске љубави била је евидентна и приликом скупљања прилога за радове у Манастиру Св. Преображења, центру Епархије канадске, посебно за гранитне облоге на фасади цркве. Присутни делегати даровали су преко $70,000.00.

Јединство свих парохија Епархије на најлепши начин огледало се у молитвеним скуповима током скупштине, а врхунац је била Света Литургија у недељу, када су уз Епископа канадског служили 16 свештеника и два ђакона, док су остали свештеници одговарали заједно са члановима епархијског хора “Кир Стефан Србин” из Торонта. На Литургији Епископ канадски је рукопроизвео протонамесника Горана Гојковића, пароха у Ватерлоу, у чин протојереја, јеромонаха Василија из манастира у Милтону у чин синђела, и јереје Милана Јовановића (Киченер) и Милоша Пурића (Торонто) у звање протонамесника.

Света Три Јерарха је и слава капеле у епископској резиденцији која је у склопу манастирског комплекса, тако да је тога јутра служена Литургија и у овој богомољи. Кум Славе био је протојереј-ставрофор Милутин Вељко са породицом, а ова част за наредну годину припала је протојереју-ставорофору Љубомиру Рајићу и његовој фамилији.

Скупштина је усвојила и резлоцију чији текст у целости преносимо.

 

РЕЗОЛУЦИЈА
30. СКУПШТИНЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ,
ОДРЖАНЕ У МАНАСТИРУ СВ. ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ,
У МИЛТОНУ,  ОД 10. ДО 12. ФЕБРУАРА 2012. ГОДИНЕ

 

Сабрани под омофором Архипастира нашег, Господина Г. Георгија,свештенство и делегати 30. Скупштине Епархије канадске, одржане  од 10. до 12. фебруара 2012. године уМанастируСв. Преображења Господњег, у Милтону, с топлом благодарношћу Господу поздрављамо Његову Светост Патријарха српског Господина Г. Иринеја и сав свештени сабор архијераЦркве српске. Изражавамо своју синовску оданост Патријарху нашем и надамо седа ћемо гаускоро на овим просторима видети и свету му десницу целивати.

Пре тридесет година, скрајнути географски, али и у црквеној свести америчког континента, у издвајању и осамостаљивању Епархије канадске и постављању првог Епископа на њено чело, доживели смо истинску Божију милост. Живот Цркве српске на овим просторима, и њена историја, потврдили су целисходност ове историјске одлуке.  Превладалисмоцрквени раскол и народну неслогу под чијим смо теретом уздисали пре три деценије.  Следећи далекосежну визију нашег Епископа окућили смо Епархију нашу манастирским комплексом равним отаџбинским, студеничким и дечанским.

Изборили смо се и да мртве своје под звуке звона манастирских и дима кадионог саберемо.

Многе смо цркве Богу и светима Његовим у славу саградили; домове црквене и сале народне устројили. Цркву смо младим свештенством подмладили.Живећи пуним и благодатним животом Цркве, расли смо са њом, учили се и многе животне лекције научили.Благодаримо Господу што нам је дао снаге и мудрости да, предвођени нашим Епископом и ношени његовом одлучношћу, вишеструко умножимо оно што нам је пре тридесет година на одговорност дато и молимо му се да нас кријепи на путу даљег ширења вере који стоји пред нама.

Са узнемирењем и истинском бригом пратимо раслојавајуће процесе у Цркви српској. Забрињавају нас иступи појединих великодостојника Цркве наше који, са уске и жртвене стазе Христове,  искорачују на широки пут медијске пажње и уподобљавања добу овоме.Опомињемо их да је пред њима тежак задатак одржања заклетве коју су примили на себе да очувају стадо своје и Српску цркву на српским просторима који се у државотворном смислу већ дуго круне.

Као духовна чеда Светога Саве, и ми у расејању имамо свету обавезу да свесрдно помажемо Српској Цркви и народу српском где год се наши угрожени саплеменици налазили, а поготово на исконским и изворним српским територијама: на Косову и Метохији, у српској Босни и у старој Херцеговини.Тиме и другима сведочимо светост своје вере и истину свог духовног бића.

Опомињемо све да буду свесни тешког и изазовног доба. Свуда ратови и гласови о ратовима; глади, помори; земља се тресе по свету (Мт. 24. глава).Секуларне и директно богоборне идеологије, огромним средствима и силом, намећу се за једино исправне, а ратоборни ислам усеца се у ткиво некадашњег хришћанског света. Пред свим тим изазовима призивамо у свест сведочење страдалне Цркве Христове и позивамо сву децу њену да у одговорима Цркве налазе путоказ и излаз из кризе у којој је човечанство залутало.

И сада, као и безброј пута до сада, опомињемо све на које се опомена наша односи, да застану и пресаберу животе своје; одвоје важно од неважног и да се хришћанском љубављу уграђују у животе оних које им је Господ у окружење подарио. Родитеље опомињемо: Ако Бога драгог у срца своје деце не уведу, богоборци разни срца деце њихове ће запосести и богоборним садржајима ће их испунити. Последице ће бити пагубне за све.

На свештенике Епархије апелујемо да буду свесни своје свештеничке одговорности, и молимо ихда не занемарују благодатни дар (1. Тим. 4, 14);да са више личног, жртвеног труда сведоче Пастиреначалника, свесни да ће пред њим за сваку им поверену душу одговор морати дати.

У овој години обележавамо и 25 година епархијске издавачке делатности. Уредницима и сарадницима “Источника” захваљујемо на жртви и желимо им од Господа умне и духовне снаге да издрже на свом путу.

Домаћинима 30. Епархијске скупштине, Манастиру и Савезном КСС изражавамо захвалност на љубазном гостопримству. 

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.