News and Events - February 2014

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 11. фебруар 2014. године

ОРЖАНА 32. ГОДИШЊА СКУПШТИНА ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ

English

Виндзор, 10. фебруара – ИСТОЧНИК – Тридесет друга годишња скупштина Епархије канадске одржана је претходног викенда, од 7. до 9. фебруара, у Виндзору, Онтарио.

Свештеници, председници и делегати црквено-школских општина и парохија из целе Канаде, као и представници епархијских тела – укупно 83 учесника – предвођени Његовим Преосвештенством Епископом канадским Г. Г. Георгијем, окупили су се на овом тродневном скупу који је угостила ЦШО Светог Димитрија да би разматрали актуелна питања у животу Српске православне цркве у Канади.

Била је то и прилика да се осврне на три деценије архипастирског рада Владике Георгија који ће на Покров Пресвете Богородице ове године обележити равно тридесет година вођења Српске православне цркве у овој земљи као први епископ канадски. За тридесет година на владичанском трону учетворостручио је број свештенослужитеља, парохије са осам, колико их је затекао 1984, умножио на тридесет шест, а са освећењем две нове велелепне цркве у овој години – у Калгарију, Алберта, у априлу, и у престоници Отави, на јесен – испуниће се венац од двадесет новоосвештаних богомоља у Епархији од стране Епископа канадског.

Скупштина је поздравила одлуку Апелационог већа Врховног суда Онтарија које је дан пред почетак рада овог скупа одбило жалбу смењених управника ЦШО Саборног храма Св. Оца Николаја у Хамилтону (на Неш роуду) на пресуду Вишег суда Онтарија из 2012. године и тако дефинитивно окончало овај дугогодишњи спор. Да подсетимо, Виши суд Онтарија је 2012. одбацио све наводе у тужби смењених управника против Епархије канадске и Привременог повереништва које је Епархијски савет поставио у хамилтонској црквеној општини након што је део дотадашње управе покушао да прекине Литургију на Велику Госпојину 2005. Пресуда изричито наводи да Епископ и епархијска тела нису смењивањем управе повредили онтаријске законе. Пресудом је Епархији канадској, као јерархијској Цркви, дато право да дефинише начин управљања и руководи црквеном имовином, што је на скупу у Виндзору оцењено као далекосежно значајно за живот Православне цркве у Канади.

Скупштина је и ове године радила у пет одбора, да би завршног дана у пленуму усвојила одлуке које ће руководити црквено-школске општине и парохије у наредном периоду. Из рада мисијско-просветног одбора издвајају се одлуке о даљем унапређењу рада школа веронауке и српског језика при црквеним општинама у Епархији и наставку серије семинара за наставнике у овим школама. Издавачки одбор утврдио је програм рада „Источника“ у овој години. Законодавни одбор бавио се питањем поштовања одредби Статута Епархије о давању заклетве и њеном испуњавању као и начинима подршке у случају евентуалних проблема са којима се наше црквене заједнице у Канади могу суочити бранећи Црквом дефинисано схватање брака. Скупштина је, на предлог Финансијског одбора, усвојила буџет за 2014. годину и усвојила предлог текста поздравног писма Његовој Светости Патријарху српском Г. Г. Иринеју који је дао Одбор за поздраве и резолуције. Ово писмо потписали су сви учесници скупштине, без изузетка.

Ово је била изборна скупштина за чланове Епархијског савета чији мандат траје три године. У нови Савет Епархије гласањем су изабрани: Франсоаз Арсић из Монтреала (потпредседник), Јован Крстић из Отаве, Драган Простран из Оквила, др Горан Станисављевић из Ванкувера, Војислав Вуковић из Хамилтона, Радован Гајић и Видослав Шестић из Торонта. Епископ канадски је, уз аплауз свих присутних, за почасног потпредседника Епархијског савета прогласио дугогодишњег председника ЦШО Светог Димитрија из Виндзора Жарка Вучинића и захвалио овом прегаоцу на свему што је чинио за своју свету Цркву Светосавску, и у Епархији новограчаничкој којој је ова црквена јединица припадала до 2009, и сада, у Епархији канадској.

Домаћини овогодишње скупштине, предвођени својим свештеником о. Јовицом Ћетковићем и председником Жарком Вучинићем, у свему су осветлали образ. Посебно ће остати у сећању молитвени скупови у храму Светог Димитрија – призив Светог Духа којим је у петак, 7. фебруара, почела скупштина, вечерње службе у петак и суботу, и нарочито Света архијерејска Литургија којом је окончан скуп, у недељу.

У суботу, Света архијерејска Литургија служена је у другој српској цркви у Виндзору, храму Успенија Пресвете Богородице, где су чланице КСС након службе топло дочекале госте и припремиле им доручак. Учеснике скупштине је испред ове црвене јединице поздравио Петар Добрић.

Епископ и свештеници присуствовали су, након завршетка скупштине, још једној лепој српској свечаности у овом граду: Светосавској прослави коју је организовала школа српског језика „Никола Тесла“. Овом скупу присуствовало је преко 350 верника, родитеља и деце, који су чврсти у намери да у расејању одрже српски језик и обичаје. Школа припада новоформираној виндзорској парохији Свете Петке чије је оснивање тражило 57 породица.

Источник прес

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.