News and Events - February 2010
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 5. фебруар 2010. године

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У ШЕРЕРВИЛУ, ИНДИЈАНА
 
Шерервил, Индијана - У недељу, 31-ог јануара, храм св. великомученика и победоносца Георгија у Шерервилу, Индијана, прославио је школску славу – Светог Саву, првог Архиепископа и Просветитеља српског. Свету Литургију, у храму препуном верних, служили су архимандрит Тома Казић, директор хришћанског образовања епархије новограчаничко-средњезападноамеричке и домаћи парох, прота Добривоје Милуновић. 

Отац Тома одржао је садржајну и поучну проповед, да би потом причестио велики број школске деце. Прота Добривоје је изразио задовољство због великог броја парохијана, нарочито младих, нагласивши да је управо Св. Сава тај који нас, благодаћу Светога Духа, окупља, сабира и сједињује у тако великом броју. Он је такође истакао да „милионску“ вредност цркве не чини ни имање ни грађевине, већ свако наше дете које својом боголикошћу превазилази сва блага и богатства овога света. Зато је подизање деце у Православном и Светосавском духу најважнији задатак родитеља и наше свете Цркве.

Свечаност је настављена у српском културном центру благосиљањем славског колача и кољива, које је обавио наш гост о. Тома. Кумови овогодишње славе били су Саша Ћућуз и Никола Тепшић. За време трпезе љубави, млади кумови су поздравили присутне, честитали славу и изразили захвалност ради части која им је овим чином указана. Гостима су се затим обратили о. Тома, г. Рајко Вукас, председник црквено-школске општине, г. Џејсон Вукас, председник школског одбора и прота Добривоје.

Најлепши и најсадржајнији део свечаности уприличила су наша деца својим програмом који је успешно припремила протиница Јелена уз помоћ учитељица црквене школе и фолклорних група, као и бројних родитеља. У славу и част светог оца нашег Саве, радосна деца декламовала су рецитације, певала песме, говорила монологе, свирала на клавиру, играла кола.

При крају програма, у име црквене школе, прота Добривоје уручио је на поклон свој деци која ове године завршавају средњу школу Библију (Orthodox Study Bible). При том их је подсетио на речи Господње Исусу сину Навиновом: „Нека се не раставља од уста твојих књига овог закона, него размишљај о њему дан и ноћ, да држиш и твориш све како је у њему написано; јер ћеш тада бити срећан на путевима својим и тада ћеш напредовати... Не бој се и не плаши се, јер је с тобом Господ Бог твој куда год идеш.“ (Исуса Навина 1: 8 -9)

 Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози!
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.