News and Events - January 2011
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 25. јануар 2011. године

ЕВХАРИСТИЈСКИМ САБРАЊЕМ ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА У ДЕНВЕРУ


Денвер, Колорадо - Епископ Западноамерички Г. Максим је посетио црквену заједницу у држави Колорадо и њену парохију Св. Јована Претече и Крститеља поводом црквене славе. Владика је стигао у Денвер у суботу 22. јануара 2011. године око поднева. По доласку у Денвер владика Максим је са локалним свештеником Радованом Петровићем посетио Грчког Митрополита Исаију у његовом прелепом епикопском двору. Митропилот Исаија је био радостан због посете владике Максима. Владика је обишао прелепи двор и при томе се поклонио чудотворној Икони Мајке Божије која се налази у капели двора. Еписком Максим је захвалио Митрополиту Исаији на гостопримству и позвао га да узврати посету. Владика је потом посетио свештеников дом и његову породицу а одатле се упутио у новореновирану цркву у Лејквуду. Вечерњу службу служио је о. Борис Хендерсон настојатељ руске правосланве цркве у Денверу уз присуство четрдесетак парохијана. Наш епископ је на крају одржао кратак говор у којем се осврнуо на богоугодан посао који су верни ове парохије обавили у протеклој години како би цркву уредили.

Одмах потом Владика је са верницима парохије и кумовима црквене славе породицом Видовић у црквеној сали пресекао славски колач и освештао кољиво. У наставку је приређна вечера, којој је присуствовало 80 верних и гости свештеници о. Борис Хендерсон и Јована Армстронг са породицама. Свештеник Петровић се обратио присутнима и поздравом: прво Епископу Максиму, који већ неколико година за редом редовно посећује и крепи верне ове парохије, а потом и гостима и свима присутнима. За кума славе следеће године пријавио се Драган Вуковић са породицом.

У недељу, 23. јануара Епископ Максим је началствовао Божанственом службом Божијом уз саслужење свештеника из руске цркве о. Бориса и о. Михаила и домаћег свештеника о. Радована. У цркви је било присутно 105 одраслих (од којих 65 парохијана руске цркве) и 36 дечице. Учешћа у узимању Богочовечанског тела Христовог узела су дечица и неколицина одраслих. Епископ је беседио у духу празника, које наша света црква прославља у ове јануарске дане. Он се осврнуо на празник Просвећена тј. очишћења, који и нама свима указује да покајањем можемо задобити живот вечни и обећана небеска добра. Владика се помолио да Отац наш небески благослови наслеђе своје, тј. децу и омладину и покољења која долазе...


На крају богослужења месни епископ је захвалио хору руске цркве, који је певао током литургије и служашчим свештеницима. Владика је захвалио и похвалио све који су помогли да се црква реновира и дивно уреди (Одбору цркве, парохијанима и свештенику) Свештеник Петровић је захвалио гостима из суседне сестринске парохије на помоћи и изразио наду да ће се односи ове две парохије још више продубити. Он је позвао све да остану на ручку које су припремиле парохијанке цркве Св. Јована. И поред тога што је сала била премала да прими све госте, сви они (гости) успели су да се послуже и почасте, томе је допринело и лепо време. Владика Максим је у раним поподневним сатима напустио мало денверско стадо и пошао пут Чикага. Владика је тако заокружио посете ,,планинским” парохијама наше епархије (Орегон, Јута, Колорадо) у овом месецу.

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.