News and Events - January 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 13. јануар 2012. године

БАДЊИ ДАН У МАНАСТИРУ ПРЕОБРАЖЕЊУ У МИЛТОНУ

English

Милтон, Онтаријо - Његово Преосвештенство Епископ Канадски г.Георгије служио је на Бадњи дан Литургију Св.Василија Великог у манастиру Преображењу у Милтону. У току Литургије велики број верног народа приступио је Светим Тајнама Христовим. На крају Литургије Владика је свима пожелео срећно навечерје празника позвавши народ да у што већем броју узме учешћа у Божићним богослужењима.

На Бадњи дан увече Владика је, у манастиру, са свештенством и монаштвом служио празнично бденије и обавио свечано освећење и налагање бадњака. Након тога Владика се обратио прсутном народу следећим речима:

"Празнујући Божић, ми празнујемо рођење Бога у тијелу људском и препорођај човјека земаљског у анђела небеског, у Икону Његову. Божић нас припрема за новог, обновљеног човјека. А то се без знања о Богу и љубави Његове не може десити. Христос нас учи да нема пута, истине нити живота без Бога. Сва знања овога свијета без Бога су само мука души нашој. А сва радост је у знању Онога који је извор свих знања и који је нас неуке упутио да идемо и проповиједамо језицима учећи људе о Богу. Свети Владика Николај каже: '' Што веће свјетско занње без онога светског знања то већа штета''.

Данас, када свијет дрхти од штетних свјетских покрета и економских недаћа, треба да знамо да што је веће свјетско богатство ,без главног, небеског богатства, то је само већа штета. "Христос је једини који нам даје и овоземаљска и небеска добра, и може сачувати великог зналца од злоупотребе знања и великог богаташа од злоупотребе богатства". (Св.Николај).  Нека овогодишња наша радост буде у знању и богатству од Бога нам даном, од Богомладенца који нам Мир доноси, а не од овоземаљских "миротвораца" који нас свакодневно застрашују.

Мир Божији -Христос се роди!
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.