News and Events - January 2011
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - четвртак, 13. јануар 2011 године

ПРВА БОЖИЋНА ЛИТУРГИЈА У ШАРЛОТСВИЛУ


Шарлотсвил, Вирџинија -  У хладно јануарско јутро на Сабору Пресвете Богородице, други дан Божића ове године, сабрали су се Срби из Шарлотсвила, малог историјског града у Вирџинији, који броји око четрдесетак српских домаћинстава. У Украјинској Цркви Светог Николе Свету Архијерејску Литургију служио је отац Драган Зарић, свештеник у парохијама у Шарлоту и Гринзбору који са благословом владике Митрофана покушава да молитвено  обједини Србе овог краја.
Искре ватре наложених бадњака подсјетиле су наше људе на старе српске обичаје и далека огњишта. Остаће упамћен овај датум и по томе што су у „граду Томаса Џеферсона” свечано обављене све припреме за оснивање нове Парохије Српске Православне Цркве, a ускоро ће бити оформљен и Црквени Одбор.

- Ово је веома значајан дан за Србе овог краја. Најрадоснији хришћански празник Божић, окупио нас је не само да прославимо дан рођења нашег Господа Исуса Христа, већ и да за сва будућа покољења сачувамо нашу вjеру прадjедовску, обичаје, језик и културу, рекао је Ненад Додер, један од организатора овог скупа. Због великих заслуга за све што је урадио, њему је управо и припала част да буде први кум за прославу Светога Саве, која ће бити организована петог фебруара. Најављено је да ће на тој свечаности дјеца из Шарлотесвила својим културним програмом увеличати ову школску славу.  

Очекује се да Његово Преосвештенство Владика Митрофан ускоро посjетu нашу заједницу у Шарлотсвилу, и том приликом да благослов за оснивање  мисионарске парохије, када би ова Србска Православна мисија требало да добије и свога заштитника- своје име.

Тома Зековић
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.