News and Events - January 2011
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак 10. јануар 2011 године

ИГУМАН ХИЛАНДАРА МЕТОДИЈЕ ПОСЕТИО ПАРОХИЈУ СВ. ГЕОРГИЈА У ШЕРЕРВИЛУ


Шерервил, ИН - Први пут у историји Српске Православне Цркве игуман манастира Хиландара, високопреподобни архимандрит Методије, вођен светом чудотворном иконом  „Тројеручицом“, посетио је православне Србе и Српкиње у Америци. На том путешествију, у уторак 28-ог децембра 2010. године, обишао је и парохију светог великомученика Георгија у Шерервилу, Индијана. За вернике наше парохије ово је био догађај од највећег значаја.

Иако је био радни дан, побожни народ северозападне Индијане и Јужног Чикага испунио је свети храм и са великом радошћу дочекао игумана Хиландарске Царске Лавре. Наша радост била је утолико већа што је заједно са њим дошао и наш првојерарх, епископ новограчаничко-средњезападноамерички Г. Лонгин. Његовом заслугом, а добротом благочестивих чланица Кола Српских Сестара, је и израђена и у манастир Нова Грачаница донета и освештана верна слика чудотворне иконе „Тројеручице“. Њен значај и присуство у будућем историјском трајању и духовном животу и узрастању наше епархије и Српске Цркве уопште на овим просторима је непроцењив.

Православни српски народ је „предокусио“ величину светиње која му је долазила у походе, па је вођен љубављу према једном од наших најзначајнијих и најстаријих манастира у великом броју молитвено присуствовао вечерњем богослужењу које је служио архимандрит Методије. Одговарао је локални хор Владика Стефан Ластавица, а појали су присутни свештеници предвођени протом Милошем Весином и протођаконом Милованом Гогићем. По вечерњој служби, прота Добривоје је бираним и топлим речима поздравио о. Методија и пожелео му срдачну добродошлицу, након чега је верни народ примио благослов хиландарског игумана и целивао му руку.


Свечаност је настављена у црквеном дому уз трпезу љубави. Високе госте најпре је поздравио г. Рајко Вукас, председник црквено-школске општине. У име наше парохије, а за обнову манастира Хиландара, г. Вукас је уручио прилог у износу од $5,000.00. О штети коју је манастиру нанео трагични пожар који је избио у ноћи између 3-ег и 4-ог марта 2004. године, као и о обнови која је потом уследила, детаљно је говорио г. Миливој Ранђић, директор Фондације манастира Хиландара у Београду. За све време трајања програма, верници су на великом екрану посматрали фотографије манастира Хиландара пре, за време и после пожара. Благодарност за ово припада брату Жељку Костадиновићу чији је брат од тетке, о. Доситеј, сабрат манастира Хиландара.


О духовној обнови Царске Лавре говорио је архимандрит Методије, игуман хиландарски. Иако је пожар који је избио пре готово седам година уништио половину манастирског комплекса, број монаха се после тога умножио. У манастиру се строго држи и поштује типик Св. Саве, оца наше самосталне Српске Православне Цркве. Верни народ је са великом пажњом слушао поучне речи игумана који ходи, дела и моли се тамо где је осам векова пре њега ходио, делао и за спас српског народа се молио свети отац наш Сава и отац му Симеон Немања.


На крају, као што и приличи, присутнима се обратио наш домаћин, Његово Преосвештенство Г. Лонгин, епископ новограчаничко-средњезападноамерички. Поздрављајући игумана хиландарског, епископ је изразио велику благодарност што нам је донео чудотворну икону Тројеручицу, сматрајући тај чин великом милошћу и благословом Божијим. Владика је захвалио верном народу на величанственом одзиву и похвалио парохију светог Георгија у Шерервилу за многа доброчинства која су њени добри парохијани чинили за добробит наше Свете Цркве и нашег страдалног српског народа деценијама уназад.


Програм је веома лепо, мудро и зналачки водио прота Добривоје, домаћи свештеник. Захваливши се свима, прота је посебно истакао породицу Тихомира Петковића који је за наше госте приложио најбоље домаће вино. Верни народ је поново показао оданост и љубав према својој Мајци Цркви и хиландарској обитељи, па је укупан прилог за обнову Хиландара био преко $11,000.00. Нека благослов чудотворне иконе Тројеручице чува наш страдални род српски, а са наших усана нека се чује песма:


РАДУЈ СЕ, ПОМОЋНИЦЕ НАША, КОЈА НАМ ПОМАЖЕШ ИКОНОМ СВОЈОМ ТРОЈЕРУЧИЦОМ!
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.