Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - среда, 12. април 2017 године

ВЕЧЕРЊЕ НА ЦВЕТИ У ЦРКВИ СВ. ГЕОРГИЈА У ЏОЛИЕТУ
 
У Цветну недељу, 9. априла 2017. године, Чикашко намесништво Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке одржало је последње Великопосно вечерње у Храму Св. Великомученика Георгија у Џолијету, држава Илинои.

На почетку службе, свештеници су дочекали Његовог Преосвештенства Епископа Лонгина, који је улазио у Свети Олтар па онда на Епископски Трон.

Намесник чикашки, протојереј-ставрофор Недељко Лунић је предводио службу Божију уз саслужење протојереја-ставрофора: Богдана Зјалића, Лазара Костура, Луке Лукића, Илије Балача, Саве Босанца и Маркa Матића; протојереја: Дорбивоја Милуновића, др Александра Новаковића; протонамесника: Александра Савића и Радована Јаковљевића; свештеника: Силуана Роландо (Васељенска Патријаршије) и Владимира Лејнг и ђакона Ненада Јаковљевића.

На служби је одговарао локални хор, С.П.Д. Мита Топаловић под управљањем диригентице Александре Старчевић.  Пјевницом је дириговао протојереј-ставрофор др Милош Весин, који је са свршеним богословима Миланом Спасојевићем, Димитријем Станојевићем и Милорадом Јанчићем појао.  Сви су веома лепо и молитвено певали.

У пратњи Преосвећеног Владике је дошао новопострижен и новорукоположен јерођакон Нектарије (Тешановић) из Манастира Св. Саве у Либертивилу.  О. Нектарије је примио монашки чин у четвртак, 6. априла 2017. године у Манастиру Св. Саве и рукоположен је раније у дану у седишту Епархије — Манастир Нова Грачаница.

Након отпуста, о. Александар Савић проповедао је на тему важности припреме за Васкрс, слушајући речи Апостола Павла које гласе да се не брине ни за што (Филипљанима 4:6) и да се очистимо од греха у припреми за Васкрсење Господње.

После проповеди, надлежни свештеник Николај Костур је пожелио добродошлицу Епископу Лонгину и свим свештеницима и гостима у Џолијет и нагласио је важност и наду која се дала Српској Православној Цркви у Америци због монашења још једног студента Теолошког Факултета Св. Саве у Либертивилу, о. Нектарија, који ствара нову димензију за Светосавски Манастир и нашу Епархију.

После службе, сви су били позвани у црквену дворану на традиционалну српску посну вечеру, припремљена од стране сестринства Цркве Св. Георгија.  Др Хауард Гранди — председик Црквеног Одбора, заједно са о. Николајем је поздравио све и захвалио се свима за њихово учешће на Великопосном вечерњу, а посебно се захвалили Председници Епархијског Кола Сестара Мири Анђелковић, ипо-ђакону Зорану Стојаковићу и свим гостима из других парохија Чикашког намесништва па и шире.Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top