News and Events - August 2012

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 21. август 2012 године

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ИРИНЕЈ ПОСЕТИО ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
И СРПСКО-АМЕРИЧКИ МУЗЕЈ "СВЕТИ САВА" У ЧИКАГУ

 


Чикаго, Илиној - У четвртак 17. августа 2012. године Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Г. Лонгина и јереја Владимира Вранића, посетио је Генерални конзулат Републике Србије у Америци и сусрео се са Његовом Екселенцијом Генералним конзулом Републике Србије у САД г. Деском Никитовићем. Након срдачног пријема, Свјатјејши је у пратњи господина Никитовића посетио и Српско-амерички музеј ''Свети Сава'' у Чикагу.

Његову Светост је у Музеју дочекао председник др Живојин Павловић и чланови Музеја. У великој кући Музеја Свјатјејшем је најпре показана живописно уређена соба посвећена Православљу и манастиру Хиландару, затим соба посвећена имиграцији и напослетку спомен соба посвећена чувеном српском научнику Николи Тесли. Након тога, др Павловић је Његовој Светости показао остатак музеја, пре свега позоришну салу на трећем спрату у којој се одржавају представе аматерског позоришта ''Мира Сремчевић''.

По обиласку Музеја уприличен је свечани ручак. После ручка председник Музеја др Живојин Павловић уручио је Његовој Светости монографије о Чикагу уз речи благодарности на посети која је од непроцењиве вредности за ову институцију која сведочи о изузетно богатој српској култури и науци, и која би требало да пружи значајан допринос очувању националног идентитета на овим просторима.

Захваљујући се на гостопримству и даровима, Свјатјејши је рекао да је Музеј ''Свети Сава'' значајан не само за Србе који живе у Чикагу, већ у целој Америци. - Ово би требало да буде место културе за српски народ који данас живи у Америци. Тако би наши људи увек могли да се подсете на величине као што су Хиландар и Никола Тесла и да буду поносни на оно што имају!, додао је Свјатјејши на крају.

Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Господина Лонгина, примио је 16. августа 2012. године у просторијама манастира ''Нова Грачаница'' г. Дена Рутерфорда, државног благајника Државе Илиноис. Господин Рутерфорд је дошао у куртоазну посету поводом боравка Његове Светости у Сједињеним Америчким Државама.

Са благословом Његове Светости
Патријарха српског Господина Иринеја,

Јереј Владимир Вранић
 

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.