News and Events - June 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - субота, 9 јун 2012 године

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО
"УЛОГА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ОДРЖАВАЊУ ИДЕНТИТЕТА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ"


English

Београд, Србија - У понедељак, 21. маја 2012. године, одржан је Округли сто у организацији Министарства дијаспоре и вера и Конгреса српског уједињења са темом "Улога Српске Православне Цркве у очувању идентитета српске дијаспоре".

Скуп су отворили председница КСУ Србија др Славка Драшковић и државни секретар Министарства вера и дијаспоре проф. др Богољуб Шијаковић, а скупу су се обратили и Епископ аустралијско-новозеландски Иринеј Добријевић и Епископ западноамерички др Максим Васиљевић, као и бројни стручњаци из Историјског института САНУ и факултета који се баве питањем дијаспоре, идентитета и религије. Лидери српске дијаспоре скупу су се обратили писменим путем.

Епископ Иринеј је говорио о теми: Црква - стожер окупљања српског народа, кратак осврт на однос између српске дијаспоре и Српске Православне Цркве, а Епископ Максим о теми: Сербица Америцана као изазов и остварење. "Наша српска историја у дијаспори је суштински уткана у материју полетних нових нација, једнако као и у "удобну" историјску материју српског народа и Српске Православне Цркве, која је стожер српског живља у расејању", рекао је Владика Иринеј.

У име организатора, др Славка Драшковић је рекла да представници српског расејања широм света изражавају забринутост због непрестане немоћи Србије да успостави сврсисходне институционалне облике повезивања матице и расејања, и спроведе плодоносне пројекте, који би омогућили допринос дијаспоре, како у људским, тако и у материјалним ресурсима. Резултати бројних финансијских истраживања на релацији матица-дијаспора указују на потпуни недостатак веза између вредносног система дијаспоре, њеног учинка и коришћења тих вредности у Србији, рекла је др Драшковић. Тиме се заборавља и искључује основни смисао постојања дијаспоре – као огромног фактора за економски опстанак Србије – и превиђа њена потреба да отаџбина напредује. Она је нагласила да је Српска Црква у расејању, напротив, одувек била заједно са народом и била онај кохезивни фактор који га је држао, чувао и спајао и позвала нове државне органе да сачува Министарство дијаспоре и министарство вера који би још ефикаснијим радом били гаранција успостављања ових Србији потребних институционалних веза са дијаспором.

На скупу су прочитана и обраћања лидера српске дијаспоре Мајкла Ђорђевића из Сан Франциска и проф. Семјуела Миколашког из Санта Барбаре који су такође истакли значај дијаспоре за Србију. Мајкл Ђорђевић је истакао да је историјски непобитно да је Српска Православна Црква била најважнији чинилац у очувању српског идентитета у прошлости, а да је данас, као што показује недавно испитивање јавног мњења у дијаспори рађено од стране Задужбине "Студеница", 89% Срба забринуто за српски идентитет и жели да га сачува. Међутим, ни овде ни у матици још нема одговора на ово егзистенцијално питање нити консензуса како да се решава, рекао је Ђорђевић, и позвао државу да очува Министарство за дијаспору и даље јача своју везу са дијаспором јер то је пре свега интерес Србије и њен пут за излазак из кризе.

Скупу су се посебно обратили и државни секретар у Министарству вера и дијаспоре проф. др Богољуб Шијаковић, потом проф. др Владимир Гречић са Института за међународну политику и привреду, мр Весна Ђикановић, истраживач сарадник на Институту за новију историју Србије, и др Петар Драгишић, научни сарадник на Институту за новију историју Србије, а модератор је био др Александар Раковић, саветник за међународне односе у Министарству вера и дијаспоре.

Православље и Српска Православна Црква могу бити и даље значајан кохезивни фактор нашег народа у дијаспори, и то треба и да остану, али држава треба да се више укључи кроз своје институције и плански, порука је са одржаног скупа.

Извор: www.ksusrbija.org
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.