News and Events - June 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - субота, 9 јун 2012 године

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО
"УЛОГА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ОДРЖАВАЊУ ИДЕНТИТЕТА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ"


English

Београд, Србија - У понедељак, 21. маја 2012. године, одржан је Округли сто у организацији Министарства дијаспоре и вера и Конгреса српског уједињења са темом "Улога Српске Православне Цркве у очувању идентитета српске дијаспоре".

Скуп су отворили председница КСУ Србија др Славка Драшковић и државни секретар Министарства вера и дијаспоре проф. др Богољуб Шијаковић, а скупу су се обратили и Епископ аустралијско-новозеландски Иринеј Добријевић и Епископ западноамерички др Максим Васиљевић, као и бројни стручњаци из Историјског института САНУ и факултета који се баве питањем дијаспоре, идентитета и религије. Лидери српске дијаспоре скупу су се обратили писменим путем.

Епископ Иринеј је говорио о теми: Црква - стожер окупљања српског народа, кратак осврт на однос између српске дијаспоре и Српске Православне Цркве, а Епископ Максим о теми: Сербица Америцана као изазов и остварење. "Наша српска историја у дијаспори је суштински уткана у материју полетних нових нација, једнако као и у "удобну" историјску материју српског народа и Српске Православне Цркве, која је стожер српског живља у расејању", рекао је Владика Иринеј.

У име организатора, др Славка Драшковић је рекла да представници српског расејања широм света изражавају забринутост због непрестане немоћи Србије да успостави сврсисходне институционалне облике повезивања матице и расејања, и спроведе плодоносне пројекте, који би омогућили допринос дијаспоре, како у људским, тако и у материјалним ресурсима. Резултати бројних финансијских истраживања на релацији матица-дијаспора указују на потпуни недостатак веза између вредносног система дијаспоре, њеног учинка и коришћења тих вредности у Србији, рекла је др Драшковић. Тиме се заборавља и искључује основни смисао постојања дијаспоре – као огромног фактора за економски опстанак Србије – и превиђа њена потреба да отаџбина напредује. Она је нагласила да је Српска Црква у расејању, напротив, одувек била заједно са народом и била онај кохезивни фактор који га је држао, чувао и спајао и позвала нове државне органе да сачува Министарство дијаспоре и министарство вера који би још ефикаснијим радом били гаранција успостављања ових Србији потребних институционалних веза са дијаспором.

На скупу су прочитана и обраћања лидера српске дијаспоре Мајкла Ђорђевића из Сан Франциска и проф. Семјуела Миколашког из Санта Барбаре који су такође истакли значај дијаспоре за Србију. Мајкл Ђорђевић је истакао да је историјски непобитно да је Српска Православна Црква била најважнији чинилац у очувању српског идентитета у прошлости, а да је данас, као што показује недавно испитивање јавног мњења у дијаспори рађено од стране Задужбине "Студеница", 89% Срба забринуто за српски идентитет и жели да га сачува. Међутим, ни овде ни у матици још нема одговора на ово егзистенцијално питање нити консензуса како да се решава, рекао је Ђорђевић, и позвао државу да очува Министарство за дијаспору и даље јача своју везу са дијаспором јер то је пре свега интерес Србије и њен пут за излазак из кризе.

Скупу су се посебно обратили и државни секретар у Министарству вера и дијаспоре проф. др Богољуб Шијаковић, потом проф. др Владимир Гречић са Института за међународну политику и привреду, мр Весна Ђикановић, истраживач сарадник на Институту за новију историју Србије, и др Петар Драгишић, научни сарадник на Институту за новију историју Србије, а модератор је био др Александар Раковић, саветник за међународне односе у Министарству вера и дијаспоре.

Православље и Српска Православна Црква могу бити и даље значајан кохезивни фактор нашег народа у дијаспори, и то треба и да остану, али држава треба да се више укључи кроз своје институције и плански, порука је са одржаног скупа.

Извор: www.ksusrbija.org

Official website of the Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.