News and Events - April 2016

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 25. април 2016 године

ВЕЛИКОПОСНО ВЕЧЕРЊЕ У ЏОЛИЈЕТУ

English

Џолијет - У Цветну недељу, 24. априла 2016. године, Српска православна црква Св. великомученика Георгија у Џолијету, држава Илинои, одржала је Великопосно вечерње за Чикашко намесништво Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке. Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Недељко Лунић је началствовао на служби. Заједно са њим су служили протојереји-ставрофори Богдан Зјалић, Лазар Костур, Лука Лукић и Илија Балаћ; протојереји Добривоје Милуновић, Марко Матић и др Александар Новаковић; протонамесник Александар Савић, јереји др Василије Вранић и Владимир Лејнг и ђакон Ненад Јаковљевић. Са пјевнице су певали стихире протојереј-ставрофор др Милош Весин и домаћин јереј Николај Костур. Парохијски хор С.П.Д. Мита Топаловић под управом диригентице Александре Старчевић је прекрасно одговарао током богослужења.

Многи верници из Џолијета као из других парохија из Чикашке околине су се молили у светом храму. На крају службе, јереј др Василије Вранић из Саборног храма Христовог Васкрсења из Чикага је надухнуто беседио на тему празника Уласка Господа у Јерусалим и истакао значење нашег путовања кроз Христове страсти ка Васкрсењу из гроба. Он је такође објаснио једну од основних стихира празника, ,,Благодат Светога Духа данас нас сабра, и сви узевши крст Твој говоримо: благословен који иде у име Господње, осана на висини.’’ Историјско говорећи, монаси су ишли у пустињу током Свете Четрдестнице за већи духовни подвиг и враћали су се у своје манастире за Лазареву суботу и Цветну недељу да би били у манастиру и цркви за Страсну недељу и Васкрсење Христово и због тога, ми још увек певамо ту стихиру, јер и ми се скупљамо благодаћу Светог Духа да заједно дочекамо Христа Цара са палмама и врбама.

После службе, јереј Николај Костур је пожелио добродошлицу гостима из других цркава као и свештеницима из Чикашког намесничтва који су дошли да узму учешћа у богослужењу и позвао све да дођу на храмовну славу на Светлу суботу, 7. маја 2016. године, кад ће Његова Преосвештенства Г. Лонгин, Епископ новограчаничко-средњезападноамеричи, и Г. Петар, Епископ кливландски (Руска Заграчнична Црква) служити Свету архијерејску литургију у Џолијету. О. Василије Вранић је благословио вернике док су целивали празничну икону и крст. У наставку службе, сви су били позвани у парохијску дворану на трпезу љубави припремњена од руку вредног парохијског Кола српских сестара. Председник Црквеног Одбора и о. Николај су поздравили све присутне. Ова парохија се радовала својим гостима који су дошли на ову службу као сваке године и увек дочека своје госте срдачно отворених руку.

image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.