News and Events - March 2015

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 17. март 2015 године

КРСТОПОКЛОНА НЕДЕЉА У САБОРНОМ ХРАМУ
СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У МЕРВИЛУ, ИНДИЈАНА

“Крсту Твојему клањамо се владико,
и свето васкрсење Твоје певамо и славимо”.

English

Мервил, Индијана - Духовни ехо ових предивних речи црквене песме о Часном Крсту и Светом Васкрсењу провејавао је и загревао душе верног народа Божијег који се заједно за својим свештенством окупио око свог Епископа у трећу недељу Часног поста. Великопосно вечерње богослужење, а благословом епископа Лонгина, предводио је чикашки арихијерејски намесник, протојереј-ставрофор Недељко Лунић. После одслуженог великоpoсног вечерњег богослужења свештенство и народ Божији заједно са својим епископом Лонгином поклонили су се великим метанијама Часном Крсту Господњем.

Молитвено сабрање верног народа употпуњено је поучном беседом коју је изговорио протојереј-ставрофор др Милош Весин, професор Богословског факултета Светог Саве у Либертивилу. Дивна и у целости динамична духовна порука о значају Часног Крста и сведочењу живе речи Божије у данашњем животном контексту укрепила је све присутне у Саборном храму Св. Пророка Илије. После духовне поуке свештенство и народ Божији, предвођени епископом Лонгином, великим метанијама поклонили су се Часном Крсту Господњем. Током великопосног вечерњег богослужења као и великих поклона Црквени хор при Саборном храму Светог Пророка Илије торженсвено и величанствено је певао црквене песме посвећење Крсту Господњем. Старешина Саборног храма, протојереј Александар Новаковић, захвалио се епископу Лонгину, свештенству и народу Божијем на молитвеној посети и изразио наду да ћемо наставити наше духовно усавршавање у ове дане Часног поста и достојно се припремити за долазак празника над празницима Васкрсења Христовог. Такође, свештенство Чикашког намесништва честитало је архијерејском намеснику протојереју-ставрофору Недељку Лунићу радосни догађај 50. година од рукоположења и захвалило се проти Недељку на његовом неуморном сведочењу живе речи Божије на северо-америчком континенту.

Молитвено присуство и дивна духовна поука епископа Лонгина о јединству свих у Господу и значају подвига и молитвеног путовања сваке православне душе која своје духовно укрепљење проналази у Чаши спасења духовно је укрепила све присутне вернике после великопосног богослужења.

Ово молитвено сабрање завршено је трпезом љубави коју су припремиле вредне чланице Кола Српских Сестара при Саборном храму. Заиста ово беше прелеп духовни догађај у Саборном храму Светог Пророка Илије у Мервилу, Индијана.

image
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.