News and Events - February 2014

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 14. фебруар 2014. године

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ШЕРЕРВИЛУ

English

Шерервил, Индијана - Парохија и Црквена школа Св. Великомученика Георгија у Шерервилу, Индијана, прославили су славу свих Православних Срба – Светога оца Саву, првог Архиепископа и Просветитеља српског, у недељу, 26-ог јануара. Велики снег и ниске температуре које се не памте деценијама нису спречиле парохијане и децу да у великом броју узму учешћа на прослави. После Свете Литургије, прота Добривоје Милуновић је благословио славски колач и кољиво, а потом је уследио ручак. Кумови овогодишње славе били су Ненад, син Драга и Наде Вујнић, родом из Кричака у Далмацији, и Наташа, кћерка Предрага и Кристине Томић, родом из Гламоча.

У Светосавској прослави учествовало је око седамдесеторо деце, а за разноврстан и богат програм највише су заслужни Тијана Самарџија, Милан Андријанић и Протиница Јелена Милуновић. Рецитације, песме, народна кола и драмски комади, учинили су дан пријатним и лепим за све. Дечији хор, под руководством Тијане Самарџије, одговарао је на Светој Литургији, током благосиљања колача и приликом отварања програма. За време славског ручка госте су, поред Проте, поздравили млади кумови Ненад и Наташа, као и председник црквено-школске општине Дане Дукић. Матурантима средње школе уручене су Библије, а свој деци на крају програма пригодни поклони.

Дух празника најлепше и најсадржајније је изразила кума Наташа рекавши: “Ове године мени је припала велика част да будем кума наше Школске славе и славе свих Срба и Српкиња широм света – Светога Оца Саве. Свети Сава је био први српски Архиепископ и Просветитељ. Као најмлађе дете својих побожних и честитих родитеља, Светога Симеона и Свете Ане, он се одрекао светске славе и царства земаљског и определио се за небеску славу и живот вечни. Уз помоћ својих родитеља подигао је многе манастире и цркве попут Хиландара, Студенице, Жиче, Ђурђевих Ступова и тако даље. Својом великом жртвом и трудом, утврдио је свету Православну веру код Срба. Та вера очувала је наш српски народ кроз векове и до дана данашњег. Зато је Свети Сава духовни отац свих Срба у свим временима, па и у овом нашем. Данас и ми овде, окупљени око храма Светог Георгија, говоримо, певамо и рецитујемо у славу Светитеља Саве. На тај начин ми настављамо да чувамо Свету Православну веру и наше Светосавље. Такође, ми тиме изражавамо и нашу велику захвалност и приврженост Светоме Сави.“

СВЕТИТЕЉУ ОЧЕ САВО, МОЛИ БОГА ЗА НАС!

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.