News and Events - January 2016

С лева на десно: о. Александар Савић, о. Марко Матић, о. Добривоје Милуновић, о. Николај Костур, о. Саво Чакардић, о. Милош Весин, владика Лонгин, о. Саво Босанац, о. Недељко Лунић, о. Богдан Зјалић, о. Александар Новаковић, о. Лука Лукић, о. Илија Балаћ, о. Радован Јаковљевић, о. Саша Недић

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 12. јануар 2016 године

САСТАНАК СВЕШТЕНИКА ЧИКАШКОГ НАМЕСНИШТВА

English

Ленсинг, Илиноис - Састанак свештеника Чикашког архијерејског намесништва са Преосвећеним епископом Лонгином одржан је у уторак 12. јануара 2016. године у просторијама Црквеношколске општине Св. архангела Михаила у Ленсингу, Илиноис. Ово је уједно и годишњи састанак где се дискутује по појединим питањима из црквеног живота и направи распоред за великопосна богослужења са одређеним проповедницима.

У почетку заседања, после молитве, архијерејски намесник прота Недељко Лунић пожелео је добродошлицу Његовом Преосвештенству епископу Лонгину и присутним свештеницима. Затим се осврнуо на црквени живот у парохијама Чикашког намесништва. Прошле године парохија Св. Никола у Брукфилду, Илиноис прославила је педесетогодишњицу. Свечаност је била на завидној висини. Његово Преосвештенство началствовао је на светој Литургији уз саслужење месног пароха протојереја-ставрофора Дениса Павићевића и присутног свештенства. Протојереј-ставрофор др Милош Весин, парох саутчикашки и ленсиншки обеелжио је 25. годишњицу свештеничке службе. Банкету у част проте Милоша присуствовало је преко 500 званица. Честитамо 50. годишњицу пароху и парохијанима цркве Св. Николе и 25. годишњицу свештеничке службе о. Милошу. Живот у парохијама одвијао се нормално.

Његово Преосвештенство Г. Лонгин поздравио је присутне свештенике и изразио задовољство што види леп број свештеника на овом састанку. Затим је Преосвећени епископ Лонгин говорио о новостима у нашој светој Цркви, односно на овом континенту. Обављена је прошле године канонизација преподобног Севастијана Дабовића, а по одлуци Светог архијерејског сабора. Канонизација Преосвећеног епископа Мардарија обавиће се идуће године почетком октобра у манастиру Светог Саве, задужбини овог новог српског православног светитеља. Владика је говорио о животу и раду епископа Мардарија, његовој жртви и утемељачу Српске православне епархије за Америку и Канаду. Недавно је Владика открио биографију владике Мардарија коју је епископ Марадрије лично написао. Иста ће се штампати у виду књиге, што ће уједно бити саставни део житија овог светитеља.

После Владичиног поздрава и осврта на црквени живот дискутовало се о пракси одржавања црквених школа. Већином се црквене школе одржавају недељом, док у појединим парохијама и другим даном. Дакле, треба се управљати према приликама у парохији.
Прота-ставрофор Илија Балаћ поднео је извештај о обнови камповске зграде у манастиру Светог Саве. Зграда ће се темељно обновити и служиће у више сврха. Сада смо у процесу припреме завршних планова, и чим се прибаве потребне дозволе од локалних власти почеће обнова зграде.

Свештеници су пожелели здравље, срећу и успех о. Саши Недићу, досадашњем пароху у Саут Бенду, који одлази на нову парохију у Елизабет, Њу Џерси.

На крају је направљен распоред за великопосна богослужења.

Прота Недељко Лунић се у име свештеника захвалио о. Милошу Весину и његовој управи на гостопримству.

Тако је у славу Божију завршен овај састанак свештеника Чикашког намесништва.

После је послужен ручак.

о. Н. Л.

 

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.