Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 31 март 2017 године

ПРВИ ВЕЛИКОПОСНИ СВЕШТЕНИЧКИ СЕМИНАР И ИСПОВЕСТ

English

Фотогалерија

Свештеници из целе Источно-америчке Епархије окупили су се у Саборномхраму Светог Саве у Парми-Охајо, у четвртак, 23. марта на свом првом Великопосном семинару под вођством њиховог недавно устоличеног Архијереја, Његовог Преосвештенства Господина Г. Иринеја. Свештенство од Флориде до Мејна, и западу до Сенсинатија-Охајо, почело је њихово вишедневно окупљање у молитви, са Вечерим Богослужењем уочи празника Светог Софронија Јерусалимског. Свечано, Великопосно Вечерње је било прикладан почетак за овај семинар који не само да је укључуио дискусију, предавања и практикум, него и свештеничку исповест.

Током Вечерње службе, Његово Преосвештенство је у молитвеној атмосфери Саборног храмаопоменуо се једне од најстаријих хришћанских химни, "Свјете тихи" - "радостана светлости", чији је аутор лично Св. Софроније. Он је истакао како је пригушено светло и миран тон у Саборном храму током посног Богослужења најбољи пут верника ка истинској захвалности, светлости и мирном сјају Христа. 

Након вечере, свештенство се окупилои имало отворену панел дискусију са Његовим Преосвештенством, Епископом Иринејом и четири Архијерејска намесника. Дискусија је вођена о парохијском животу и о разним другим темама. Многи свештеници су били сретни да поделе своја позитивна искуства са служења Литургије Пређеосвећених Дарова увече са почетком у 6 часова. Посебно, сусвештеници истаказали да је присуство на службаманагло повећано, и да се верни који присуствују такође припремају и за примање Светог Причешћа. Остали свештеници су се радовали новом формату за "Великопосни Семинар". Нови формат је помогао да се превазиђу неке од препрека које су постојале између свештеника и лаика. 

Општа дискусија настављена је везано за праксу исповедања. Свештенство се усагласио оважности исповдања, о времену када треба исповест да се врши и како треба да се припрема за исповест. Било је то диван и конструктиван разговор, који је био од великог значаја ,и увод за презентацију следећег дана,као и литургијски практикум. 

У петак, 24. марта, свештенство се поново окупило у Саборномхраму Светог Савегде је започело свој пуни радни дан са ЈутрењимБогослужењем и свештеничком исповешћу. Док је Високопречасни Протојереј Зоран Радовић служио јутрење, свештеници су се почели исповедати тражећиод Свемогућег Бога опроштај кроз Свету ТајнуИсповести. За све који су желели да се исповедају на Српском језику био је одређен Високопреподобни Архимандрит Леонтије (Алавања) из манастира Светог Марка; за оне који су желели да се исповедају на енглеском језику, био је одређен Високопречасни Протојереј-ставрофор Раде Мирић. 

Након лаганог доручака, свештенство се окупило у малој сали ради семинара и литургијског практикума. Седница је почела са новом традицијом за овај и будуће семинаре - један од најмлађих међу свештенством понудио јетумачење на одабраниЈеванђелски текст. Своје размишљање, ПречасниПрезвитерКристофер Рокнићиз Стилтона, Пенсилванија изнео је о одељку из Јовановог Јеванђеља 15: 12-17. Гледајући у Свето Писму, он је подсетио присутне да нас Христос позива на одређену врсту љубави - Христос нас позива да жртвујемо 'себе' за или због 'других'. Отац Кристофер је затим поставио питања свим присутнима: "Где год да смо у нашој служби, било у Мејну, Флориди, Пенсилванији, или Охајо ... су ми познати као Христови ученици? Да ли људи гледају на нас и кажу 'Види како се воле? Ако они то не виде - они неће желети оно што имамо ".

Семинар затим је почео са фасцинантном презентацијомВисокопречасног Протојереја-ставрофораПрофесора  Др. Владимира Вукашиновића, Архијерејског намесникапрвог београдског  намесништва,старешине Цркве Ружица и Капеле Свете Петке на Калемегдану у Београду. Он се представио на темуСрпскелитургијске теологије и праксе од XIII  до XXI века. Професор је истакао латински утицај на Српску праксу као резултат наше физичке локације између два света, на раскрсници где се сусреће Латинизам  из два извора: један, који је ступио преко Петра Великог и његових реформи; и други, преко Аустро-Угарске и Марије Терезије. Отац  Владимир је смело обратио пажњу на полемику која се дешава данас, која тежи да се дефинише 'аутентично' Богослужење за СрпскуЦркву. Његово богатство знања о литургијској теологији довели су до богате дискусије.

Његово Преосвештенство, Епископ источно-амерички Иринеј, тада је представио свештенствуисточно-америчке Епархије; Високопречасног Протојереја-ставрофора Радомира Никчевића, који је гостовао у име Светигоре издавачке куће Митрополије црногорско-приморске; новог чланаисточно-америчке епархије, сада већ пароха Светог Николе у ​​Монровилу, Високопречасног ПротојерејаЂеорђа Веселиновића; новог Архијерејског заменика Високопречасног Протојереја-ставрофора Живојина Јаковљевића; и Архијерејске намеснике, Високопречасног Протојереја-ставрофора Александара Влајковића, Високопречасног Протојереја-ставрофора Рада Мирића, Високопречасног Протојереја-ставрофора Стефана Зарембу и Пречасног јереја Драгана Гороњића.

После кратке паузе, Његово Преосвештенство Епископ Иринеј, предводио је литургијски практикум и искуства ради бољег разумевањаи једнообразности широм источне-америчке Епархије. Од проскомидије до отпуста, Његово Преосвештенство је објаснило и даломноштво практичних информација о стилу и традицији Богослужења. У сваком тренутку, Епископ је објаснио богослужбене праксе које су дубоко укорењене у историји и етосу Српске Православне Цркве, а свештеници су били слободни за дијалог и постављање питања.

Дан је закључен Литургијом Пређеосвећених Дарова коју је служио Његово Преосвештенство Епископ Иринеј, заједно са многим свештеницима из цијеле Епархије. У Саборном храму, уз  пригушено светло и тихим певањем, многи верни парохијани придружили су се свештенству у химни и молитви. Многи од верника су послушали позив свог Архипастира и Архијереја и дошли да приме Свето Причешће ", са страхом Божијим, са вером, поштовањем и љубављу."  

Последњег дана семинара служена јеСвета Архијерејска Заупокојена  Литургија за све премилуле Епископе, архимандрите, свештенике и ђаконе из Источне-америчкеЕпархије као и за све преминуле у нади у Васкрсење и за све пострадале током Нато агресије. Пошто је саставио Диптих упокојених архијереја и свештенослужитеља који су служили у Епархији од њеног оснивања, Његово Преосвештенство и сви присутни помелули су  кроз литургијски помен њихова имена.Сва прочитана имена служила су као моћан сведок историје и мисије Православља иСрпскеЦркве у Сједињеним Америчким Државама. 

Свештенство се вратило својим матичним-парохијамапоучено и освежено, боље припремљено да заврши ток Великогпоста и да дочека и прослави Празник над Празницима Васкрсење нашег Господа.

 
Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top